Διατηρεί τη σκληρή στάση του ο Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά σε συνέντευξη του ότι τα 2 δισ. δεν θα ξεκλειδώσουν εάν δεν υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα.

Για να παραμείνει το ελληνικό πρόγραμμα εντός τροχιάς, απαιτείται πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, τόνισε.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι ακόμα κι αν σταματήσουν οι τραπεζικοί περιορισμοί, εάν το πρόγραμμα δεν είναι εντός τροχιάς, θα δημιουργηθούν οξύτατα προβλήματα στις τράπεζες. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επιτευχθεί εντός του 2015.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε πως είναι ανάγκη για μια συμβιβαστική λύση, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να βρει ισοδύναμα εάν δεν επιθυμεί την επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Διεθνής διαγωνισμός για τον αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου

Στα πλαίσια της συνέντευξής του, ο Βαλντίς Ντομπρόβσκις διατύπωσε την άποψη ότι η Κομισιόν επιθυμεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός για τον αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου.

“Βεβαίως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης περίπτωσης, αλλά είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, να μην ασκούνται πολιτικές πιέσεις, να είναι ανοιχτή και διαφανής η διαδικασία επιλογής υποψηφίων και να μην πολιτικοποιείται”.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ, θα εξαρτηθεί από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και την πιθανή αναδιαμόρφωση του. Υπάρχουν συζητήσεις για αυτό με το Ταμείο, αλλά σε τελική ανάλυση είναι στο χέρι των χωρών της ευρωζώνης, τους δανειστές της Ελλάδας, το τί θα αποφασίσουν για το θέμα αυτό» σημείωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Photos: Nikos Libertas / SOOC