Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών προέβη ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως συγκεκριμένα υποστήριξε ο Υπουργός, οι συζητήσεις για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών παραμένουν σε εξέλιξη και το θέμα ακόμα εξετάζεται.

Ο Γ. Κατρούγκαλος προχώρησε στη διάψευση των όσων ακούστηκαν για απόρριψη της ελληνικής πρότασης για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων από τους Θεσμούς.

Τις εν λόγω δηλώσεις ο Υπουργός τις έκανε εισερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο όπου και πραγματοποιείται η σύνοδος για το μέλλον της εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας χαρακτηριστικά τόνισε:

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των οφειλών δεν απορρίφθηκε, αντίθετα επεξεργάζεται από το κουαρτέτο σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

Και πρόσθεσε: «Στόχος, είναι η επιστροφή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο δηλαδή στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις».

«Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους “σημαιοφόρους” του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος πριν από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και συμπλήρωσε «πρακτικά αυτό σημαίνει επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Παράλληλα, με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Συνάντηση Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα» ανέφερε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Υπουργό «η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν το συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών».

Αξίζει να τονίσουμε, πως σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση Κατρούγκαλου- εκπρόσωπων των δανειστών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το κουαρτέτο έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικό και παράλληλα ζήτησε την εξειδίκευση της πρότασης και αριθμούς έτσι ώστε να τα μελετήσουν και θα επανέλθουν με απαντήσεις και επισημάνσεις.

Θυμίζουμε, πως η έναρξη του συνεδρίου στο Ζάππειο καθυστέρησε, καθώς μέλη του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει την είσοδο του Μεγάρου.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC