Διαμαρτυρία των αρχαιολόγων κατά της απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.Με το «ισοδύναμο» αυτό, αποκλείονται ασθενέστερα κομμάτια της κοινωνίας από χώρους Πολιτισμού κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωσή του ο ΣΕΚΑ τονίζει: «ο υπουργός Παιδείας, Α. Μπαλτάς, και ο νυν υπουργός, Ν. Φίλης, βρήκαν το «ισοδύναμο» που έψαχναν για να μην εφαρμοστεί φορολογία 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους!».

«Κατά τις πρώτες ημέρες αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων, ο σημερινός υπουργός, Νίκος Φίλης, είχε κατά λέξιν δηλώσει ότι η κυβέρνηση “δεν επιθυμεί να καταφύγει στην εύκολη λύση μετακύλισης σε άλλους τομείς, του βάρους μιας φορολογίας». Σημείωνε μάλιστα ότι «ο ΦΠΑ 23% είναι ένα ζήτημα που πλήττει όχι τους εύπορους συμπολίτες μας, αλλά τη λαϊκή οικογένεια”», δηλώνει ο ΣΕΚΑ.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι αποδοκιμάζουν: «κάθε σκέψη, κάθε πρόθεση αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους, αλλαγή η οποία στην τωρινή συγκυρία πρακτικώς θα αποτελέσει «ισοδύναμο» του αποκλεισμού των ασθενέστερων κομματιών της κοινωνίας από χώρους Πολιτισμού».

Το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει αύξηση τιμών στα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ως ισοδύναμο στο 23% του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα μελετάται η καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 38 κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Nikos Libertas / SOOC