Πέντε αραβικές χώρες αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ λόγω τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, τα αραβικά κράτη κατηγορούν το εμιράτο ότι αποσταθεροποιεί με τη δραστηριότητά του την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανόμενης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Μέχρι στιγμής συνολικά πέντε χώρες έχουν ανακοινώσει τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το εμιράτο.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Υεμένη διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο SPA ανέφερε ότι το Ριάντ έκλεισε τα σύνορά του με το Κατάρ, διακόπτοντας όλες τις επαφές από εδάφους, θάλασσας και αέρος.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση της χώρας, η εν λόγω κίνηση έγινε «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Παράλληλα, η Αίγυπτος έκλεισε τα σύνορά της, λιμάνια και αεροδρόμια σε όλα τα αεροσκάφη και τα πλοία του Κατάρ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έδωσαν διορία 48 ωρών στους διπλωμάτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν το έδαφός τους. Μάλιστα, το Αμπού Ντάμπι κατηγόρησε ανοικτά την Ντόχα ότι υποστηρίζει, χρηματοδοτεί και εναγκαλίζεται την τρομοκρατία και «σεχταριστικές οργανώσεις».

Το Μπαχρέιν επίσης αποφάσισε να διακόψει κάθε δεσμό με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλειά του, εμπλεκόμενο στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Σημειώνεται πως η Emirates ανακοίνωσε την αναστολή της πτήσης στη Ντόχα από την Τρίτη το πρωί, ακολουθώντας παρόμοιες ανακοινώσεις από τις αεροπορικές εταιρείες Flydubai, Etihad και Al Arabiya.

Photo: © Jacquelyn Martin / Reuters