Τη δυσφορία του σχετικά με τη Σύνοδο των ηγετών των μεσογειακών χωρών που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα, εκφράζει ο ευρωπαϊκός Βορράς. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση δήλωσε πως η λέξη «λιτότητα» έχει «πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», ενώ ο Σόιμπλε επισήμανε πως τίποτα καλό δεν βγαίνει από τέτοιες συναντήσεις.
«Η λιτότητα για εμένα είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά» τόνισε ο Επικεφαλής του Eurogroup και σημείωσε:

Οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς προς αυτόν το σκοπό και πως για την Ελλάδα απομένει ακόμα δουλειά να γίνει

Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε:

«Η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη, τόσο μέσω των δανείων του ESM, όσο και μέσω της παροχής τεχνογνωσίας. Δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι φτάσαμε στο τέλος. Η επίτευξη βιώσιμων οικονομικών δεν είναι ένα προσωρινό έργο, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα».

Σε δηλώσεις σχετικές προέβη και ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος σημείωσε:

Ο κ.Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης

Ενώ τόνισε πως αποστολή του Eurogroup είναι να διασφαλίζει ότι «οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις εκπληρώνονται».

Αυστηρός και ο Σόιμπλε:

«Όταν σοσιαλιστές ηγέτες συναντιούνται, τίποτε έξυπνο δεν προκύπτει από αυτές τις συναντήσεις τις περισσότερες φορές» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σχολίασε την Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών του Νότου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πυρά κατά της Συνόδου από τον Βέμπερ:

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, έστρεψε τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας «ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα».

«Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά και ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε» δήλωσε ο Βέμπερ.