Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, λέει η Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου της, Αλεξάντερ Βίντερστέιν.

Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεν έχει τακτοποιήσει η Ελλάδα σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, τονισε ο κ. Βίντερστειν.

Η Επιτροπή, ωστόσο, λαμβάνει υπόψιν της την οικονομική κατάσταση στη χώρα και τα προβλήματα με τους πρόσφυγες.

Ακόμη, ο κ. Βίντερστειν τόνισε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές Αρχές.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Πέραν του αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού, η Επιτροπή περιμένει από τις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη ρυθμιστική αρχή που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και τον οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης στον Πειραιά, το οποίο, με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων, θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και τον συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας πως τη Δευτέρα η Αυστρία έλαβε χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης με σκοπό να ενισχυθεί η υποδοχή 1.270 προσφύγων που ζητούν άσυλο, ενώ η Ουγγαρία εισέπραξε 4 εκατ. ευρώ για να βελτιώσει τις υποδομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και να δημιουργήσει νέα κέντρα υποδοχής.