Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από φονική πυρκαγιά στην περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 43 νεκροί και ακόμα 59 τραυματίες.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στην περιοχή Λεϊρία, με πολλά χωριά να καταστρέφονται από τη φωτιά.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Antonio Costa, σημείωσε πως «δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως προς το παρόν, έχουν επιβεβαιωθεί 43 θάνατοι, αλλά ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο. «Η προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί ακόμη να διατρέχουν κίνδυνο», πρόσθεσε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της χώρας ορισμένοι θάνατοι προκλήθηκαν από εισπνοή καπνού, ενώ οι περισσότεροι απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους όταν παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στον δρόμο που συνδέει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με το Καστανιέιρα ντε Πέρα.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους τραυματίες είναι και έξι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει και η Ισπανία με δύο αεροσκάφη Canadair.

Συνολικά στην Πορτογαλία εκδηλώθηκαν το Σάββατο περίπου 60 δασικές πυρκαγιές, καθώς η χώρα επλήγη από κύμα καύσωνα με την θερμοκρασία να φθάνει τους 40 βαθμούς, ενώ έπνεαν κατά τόπους ισχυροί άνεμοι.

Photo: Rafael Marchante/Reuters