10 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το φονικό τυφώνα Κατρίνα που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, οι σημαντικότερες εκ των οποίων στη Νέα Ορλεάνη. O Μπαράκ Ομπάμα θα χαιρετίσει σήμερα την άνθηση -πραγματική αλλά ατελή- της Νέας Ορλεάνης.

Ο Ομπάμα θα μεταβεί στις πληγείσες συνοικίες από τη φυσική καταστροφή. 150 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν το ύψος των ζημιών μόνο στην πόλη της Νέας Ορλεάνης.

Στην ομιλία που αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα επαινέσει την πρόοδο που έγινε με τη “μεγάλη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης” η οποία αποδεικνύει “αυτό που η χώρα μπορεί να κάνει όταν ενώνεται για έναν φιλόδοξο στόχο”.

Όταν ο τυφώνας Κατρίνα, κατηγορίας 5, έπληξε τη νότια ακτή των ΗΠΑ στις 29 Αυγούστου του 2005, η “Big Easy” (προσωνύμιο της Νέας Ορλεάνης), μέρος της οποίας ήταν χτισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βυθίστηκε στο χάος και 1.833 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι στην πόλη.

Μετά τη ρήξη ενός φράγματος, ολόκληρες γειτονιές πλημμύρισαν. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δραματική στη Lower Ninth Ward, τη φτωχότερη συνοικία της πόλης, χτισμένη σε μια λεκάνη, με την πλειοψηφία των κατοίκων της μαύρους.

Τότε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεώτερος είχε αποφασίσει να μεταβεί αεροπορικώς στη Λουιζιάνα για να δει από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής. Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One δεν προσγειώθηκε. Η φωτογραφία που δείχνει τον Μπους να κοιτάζει την κατεστραμμένη περιοχή από το παράθυρο του αεροπλάνου έγινε γρήγορα το σύμβολο μιας κυβέρνησης αποκομμένης από την πραγματικότητα.