Εντελώς ασυναίσθητα δαγκώνεις τα νύχια σου ή παίζεις με τις άκρες των μαλλιών σου όσο διαβάζεις αυτό το άρθρο; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το University of Montreal οι μανιώδεις συμπεριφορές σαν αυτές μπορεί να δείχνουν πολύ περισσότερα πράγματα για την προσωπικότητα σου από ότι νομίζεις.

nuxia-ipopgr

Οι άνθρωποι που σε γενικές γραμμές είναι ανυπόμονοι, ή που βαριούνται εύκολα είναι πιο πιθανόν να εμπλακούν σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το δαγκώνουν τα νύχια τους ή να τραβούν τις βλεφαρίδες τους, λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου τα επιστημονικού περιοδικού Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, επισημαίνει πως η τελειομανία – ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβές από ό, τι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν – είναι η υποκείμενη αιτία αυτών των συμπεριφορών.

nuxia-ipopgr

«Πιστεύουμε ότι τα άτομα με αυτές τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μπορεί να είναι και τελειομανείς, που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να χαλαρώσουν και να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους σε χαλαρούς ρυθμούς» εξηγεί ο Dr Kieron O ‘Connor, καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και συμπληρώνει: «επομένως, είναι επιρρεπείς στην απογοήτευση, την ανυπομονησία και τη δυσαρέσκεια όταν δεν επιτύχουν τους στόχους τους».

Στη μελέτη, οι ερευνητές εργάστηκαν με 48 συμμετέχοντες, οι μισοί από τους οποίους ασχολούνται τακτικά μ αυτούς τους τύπους συμπεριφορών. Οι άλλοι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σ αυτές τις συμπεριφορές, λειτουργούσαν ως ομάδα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το βαθμό στον οποίο έχουν βιώσει συναισθήματα όπως η ανία, ο θυμός, η ενοχή, η ευερεθιστότητα και η ανησυχία. Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων εκτέθηκε σε προσεκτικά μελετημένες καταστάσεις όπου το ζητούμενο ήταν να προκληθούν συγκεκριμένα συναισθήματα -συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης, του άγχους, της απογοήτευσης και της ανίας. Στο σενάριο πλήξη, για παράδειγμα, το υποκείμενο ήταν μόνο του σ ένα δωμάτιο για έξι λεπτά.

Οι συμμετέχοντες με ιστορικό συμπεριφορών που ήταν εστιασμένες στο σώμα τους ανέφεραν μεγαλύτερη ανάγκη να ταυτιστούν με τα συναισθήματα ειδικά όταν ένιωσαν αγχωμένοι και απογοητευμένοι. Δεν αισθάνθηκαν όμως την ίδια παρόρμηση όταν ήταν πιο χαλαροί.

Αν δαγκώνεις τα νύχια σου ανά διαστήματα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς –πιθανότατα δεν κάνεις τόσο μεγάλη ζημιά στον εαυτό σου. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε ότι τέτοιες συμπεριφορές υπηρετούν ένα προσωρινό σκοπό όταν δεν είμαστε σε θέση να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας πιο παραγωγικά.

“Τα θετικά αποτελέσματα των συνηθειών είναι η διέγερση και ένας δυσπροσαρμοστικός τρόπος ρύθμισης των συναισθημάτων» είπε ο O’Connor και συμπλήρωσε: «Αυτό που προκαλεί αυτή την συνήθεια είναι σε μεγάλο βαθμό η απογοήτευση και η ανυπομονησία»

Οπότε, πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν αυτές οι συμπεριφορές; Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο πιθανές κατευθύνσεις – μια συμπεριφορική θεραπεία που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της συνήθειας με μια ανταγωνιστική δράση, και μια ξεχωριστή προσέγγιση που εστιάζει στους βασικούς παράγοντες που δημιουργούν ένταση, όπως η τελειομανία και άλλες αρνητικές πεποιθήσεις, σύμφωνα με τον O ‘Connor.