Cretan IAMA: Τρία κρητικά βότανα υπόσχονται καταπολέμηση της γρίπης με τον πιο φυσικό τρόπο

LIKE US ON FACEBOOK

Όταν η αυτόχθονη γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί για χάρη της επιστήμης, τότε σπουδαία πράγματα δημιουργούνται. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιδέα για την δημιουργία του Cretan IAMA, του εκχυλίσματος τριών αρωματικών βοτάνων της Κρήτης, που σε συνδυασμό με το έξτρα παρθένο λάδι μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό σας και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης με έναν απόλυτα φυσικό κι αποτελεσματικό τρόπο.

Ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, και μέλος της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το Cretan IAMA, μίλησε στο iPop.gr για την κρητική πατέντα με τα πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 1. Ξεκινώντας από τα βασικά, τι ακριβώς είναι το Cretan IAMA;
 2. To Cretan IAMA είναι ένα εκχύλισμα αιθερίων ελαίων, τρίων αρωματικών βοτάνων της Κρήτης: φασκόμηλο, θυμάρι και δίκταμο, με συγκεκριμένες αναλογίες. Τα βότανα είναι διαλυμένα μέσα σε έξτρα παρθένο λάδι, το οποίο προμηθεύει η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κρήτης. Το Cretan IAMA, σε συσκευασία μαλακής κάψουλας, κυκλοφορεί από την εταιρεία Olvos Science, θυγατρική της ελληνικής εταιρείας Galenica, σε μια συσκευασία με 14 κάψουλες για χορήγηση διάρκειας επτά ημερών.
 3. Ποια είναι τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό;
 4. Καταρχάς να πούμε ότι είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, μη συνταγογραφούμενο, με γενική ένδειξη την ενίσχυση του αμυντικού συστήματος. Όμως, η ενθάρρυνση και η προτροπή, όχι μόνο από εμάς τους ερευνητές αλλά και από την εταιρεία που έχει την ευθύνη της εμπορίας και της διακίνησης, είναι να χορηγείται κυρίως στις ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και της γρίπης, με σκοπό την μείωση του φορτίου από το νόσημα και την μείωση της έντασης των συμπτωμάτων, αλλά και της διάρκειάς τους.
 1. Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Cretan IAMA; Δώστε μας μερικά παραδείγματα.
 2. Η κύριά του ένδειξη αυτή τη στιγμή είναι να το πάρει κανείς όσο το δυνατό πιο γρήγορα από την έναρξη των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, το οποίο οφείλεται σ’ έναν αριθμό ιών, και της γρίπης. Η χορήγηση του κρητικού ιάματος στο κρυολόγημα και στην γρίπη δεν βασίζεται σε εμπειρικές παρατηρήσεις, αλλά σε ανθρωπολογικές αναλύσεις, σε κλινικές παρατηρήσεις που τελικά οδήγησαν την ανάλυση και την έρευνα στο εργαστήριο, αλλά και σε κλινική δοκιμή, η οποία δημοσιεύτηκε.Παρόλα αυτά κυκλοφορεί και προτείνεται ως τονωτικό. Υπάρχουν κλινικές παρατηρήσεις κι ενδείξεις ότι είναι δυνατό να βοηθήσει στην άμβλυνση κι άλλων συμπτωμάτων, όπως είναι η δυσπεψία ή οι λειτουργικές παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, όλες αυτές τις πλειοτρόπες δράσεις οφείλουμε να τις τεκμηριώσουμε με κλινική δοκιμή, με ερευνητικά δεδομένα και γι’ αυτό το λόγο δεν μένουμε πολύ στην συζήτηση αυτών των επιπρόσθετων δράσεων. Είναι βέβαια γνωστό από δημοσιευμένη εργασία ότι τα συστατικά του Cretan IAMA έχουν πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δράση, την οποία μπορεί να θεωρήσει κανείς ισοδύναμη με εκείνη του πράσινου τσαγιού.
 3. Πως ξεκίνησε η ιδέα για την  έρευνα σχετικά με το Cretan IAMA;
 4. Καμία ιδέα δεν είναι κανενός μας, είναι συνυφασμένη με την ιστορία της ανθρώπινης κοινότητας. Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε με την συλλογή δικών μου παρατηρήσεων. Ήμουν γιατρός στο Κέντρο Υγείας στο Σπήλι σε μια πολύ σημαντική περίοδο που ξεκινούσαν συστηματικές καταγραφές της υγείας του πληθυσμού, εγκαινιάζοντας ένα σύστημα χάρτινο και ηλεκτρονικό και ένα από τα πολλά ερωτήματα που μου είχαν γεννηθεί ήταν το πώς καταφέρνουν οι ηλικιωμένοι και φθάνουν σε βαθιά γεράματα, χωρίς ουσιαστικά προβλήματα υγείας. Ανάμεσα στις απαντήσεις ήταν το ότι κατανάλωναν τα λεγόμενα αφεψήματα, τα βραστάρια της Κρήτης, τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και συχνά έως και 2-3 φορές την ημέρα.Τότε σκέφτηκα να το ψάξω περαιτέρω και να το συζητήσω. Σε διάφορα ταξίδια που πήγαινα το συζητούσα με σοφούς συναδέλφους μου. Στην αναζήτησή μου βρήκα διάφορα ερείσματα στην ιστορία της Κρήτης, ξεκινώντας από την Μινωική Εποχή.

  Τότε ήρθα προ μεγάλης εκπλήξεως ότι οι Μινωίτες αλλά και Αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει αυτή τη γνώση, η οποία είχε μείνει ζώσα στην Κρήτη από γενιά σε γενιά κι είχε κρατηθεί. Αυτό που με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο ήταν το ότι τις ίδιες απαντήσεις που λάμβανα εγώ από τους ηλικιωμένους, έπαιρνε και ο Διοσκουρίδης, πολύ γνωστός βοτανολόγος στην εποχή του Νέρωνα. Οπότε μου παρακίνησε το ενδιαφέρον και ουσιαστικά οδηγήθηκα στο να μεταφέρω την υπόθεση στην Σουηδία. Εκεί βρέθηκα με συναδέλφους και μέσω μιας χρηματοδότησης, χρησιμοποιήσαμε καινούρια τεχνολογία για να μετρήσουμε την «βιολογική αξία», δηλαδή την αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών βοτάνων. Τότε είδαμε ότι τα αφεψήματα είχαν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτή ήταν και η πρώτη μας ανάγνωση της βιολογικής αξίας των αρωματικών φυτών και μάλιστα η έρευνά μας έτυχε και μιας σημαντικής δημοσίευσης στο περιοδικό Lancet το 1998.

 5. Μέσα από ποια διαδικασία καταλήξατε στα συμπεράσματα της έρευνας σας;
 6. Μετά την έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1998, μεσολάβησε ένα νεκρό διάστημα από πλευράς έρευνας λόγω του ότι δεν προχώρησε η χρηματοδότηση. Μετά από χρόνια όμως συναντήθηκα με τον συνάδελφο και φίλο μου κ. Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας. Είχα τη χαρά να του μεταφέρω τις ανθρωπολογικές παρατηρήσεις, τις οποίες συγκεντρώσαμε μέσα από συνεντεύξεις με τους αυτόχθονες της Κρήτης.Έτσι στις συζητήσεις με τον κ. Καστανά σκεφτήκαμε ότι δεν θα έπρεπε να πάει χαμένη η αυτόχθονη γνώση της Κρήτης και με αφορμή την επιδημία της γρίπης που υπήρχε τότε, προχωρήσαμε περισσότερο για να δούμε και την άλλη ιδιότητα των αρωματικών φυτών, κι όχι μόνο την αντιοξειδωτική. Ήρθαμε σε επαφή με τον Στέργιο  Πυρίντσο, Καθηγητή Βιολογίας, που ήταν απόλυτα εξοικειωμένος με τα αρωματικά φυτά και ζητήσαμε και την δική του συνδρομή, ώστε να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα σχετικά με το τί περιλαμβάνουν.
  Στην συνέχεια μετά την ταυτοποίηση, προχωρήσαμε και ελέγξαμε εάν η εμπειρία και η ιστορία της Κρήτης φαίνονταν στο εργαστήριο. Σ’ αυτή την προσπάθεια συνέβαλε ο Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, ο οποίος έκανε και τα πρώτα πειράματα ελέγχου της αποτελεσματικότητας των εκχυλισμάτων πάνω σε επιλεγμένους ιούς. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά. Αφού, λοιπόν, βεβαιωθήκαμε πως η ιστορία και η εμπειρία της Κρήτης είναι αληθινές, θελήσαμε να δούμε και τα αποτελέσματα σε ανθρώπους. Παράλληλα είχαμε έρθει σε επαφή με την Olvos Science, θυγατρική της ελληνικής εταιρείας Galenica, η οποία στήριξε πολύ την ιδέα και υποστήριξε και χρηματοδοτικά την επιστημονική μας εργασία και την κλινική δοκιμή. Η κλινική δοκιμή ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015 και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν. Τότε η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη του κρητικού ιάματος και στην εμπορευματοποίησή του.
 7. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες που έχουν τα φυτά της Κρήτης σε σχέση με τα φυτά της υπόλοιπης Ελλάδας;
 8. Υπάρχει μια μεγάλη βιοποικιλότητα και ακόμα και διαφοροποίηση μέσα στην Κρήτη του αρωματικού φυτού, ιδιαίτερα  φασκόμηλου. Αν συγκρίνει κανείς το φασκόμηλο των Χανίων με εκείνο του Λασιθίου, δεν θα βρει το ίδιο χημικό αποτύπωμα. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά επιλεγμένες ενώσεις. Ακόμα και μέσα στην Κρήτη το φασκόμηλο μπορεί να είναι διαφορετικό όσον αφορά την σύσταση. Ειδικά όμως για το φασκόμηλο, εκείνο που κυκλοφορεί ευρύτερα στην αγορά δεν είναι το φασκόμηλο της Κρήτης, αλλά ούτε κι αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδος. Είναι κυρίως το δαλματικό φασκόμηλο, το οποίο φθάνει μέχρι και στα όρια της Θεσσαλίας. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο είδη φασκόμηλου στην Ελλάδα: εκείνο που συναντάμε στην Κρήτη και σ’ ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και το δαλματικό, το οποίο μπορεί και να φύεται στα βόρεια-βορειοδυτικά της Ελλάδας. Συνεπώς υπάρχει διαφορά και στο είδος, έστω κι αν είναι στην ίδια οικογένεια, όμως ακόμα και στο ίδιο το φασκόμηλο της Κρήτης, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις.Αυτό που είναι ξεχωριστό στην Κρήτη είναι ο δίκταμος, φύεται αποκλειστικά στην Κρήτη, σε υψηλές απόκρημνες περιοχές. Λέγεται, λοιπόν, κρητικό ίαμα γιατί παίρνει κανείς τα βότανα από την Κρήτη, αλλά και το ένα από τα τρία βρίσκεται αποκλειστικά στην Κρήτη.
 9. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των βοτάνων, τα οποία σε συνδυασμό μας δίνουν το Cretan IAMA;
 10. Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε ποια από τις ουσίες είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του κρητικού ιάματος. Έγιναν αρκετές προσπάθειες να απομονωθούν δράσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να δείξουμε μια συγκεκριμένη χημική ένωση. Έτσι χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο στο σύνολό του, φροντίζοντας πάντα να διαλέγουμε τα φυτά από συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης, ώστε να εξασφαλίζουμε την σταθερότητα και μάλιστα σε περίοδο και χρόνο συλλογής που να εγγυώνται την καλύτερη παρουσία των χημικών ουσιών στο αιθέριο έλαιο, για να έχουμε την μέγιστη δυνατή του απόδοση.
 11. Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη στην Ελλάδα της Κρίσης;
 12. Αρχικά αξιοποιείται για πρώτη φορά η αυτόχθονη γνώση και αυτό θα δώσει ώθηση και σε άλλες ερευνητικές ομάδες να ασχοληθούν με την παραδοσιακή γνώση της Ελλάδος, όχι μόνο στα αρωματικά βότανα, και να εξετάσουν την σχέση με την υγεία. Αυτή η γέφυρα μεταξύ ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας και ιατρικής ήταν κάτι ήταν γνωστό στην βιβλιογραφία κι εμείς το προχωρήσαμε.Επιπλέον είναι θετικό το ότι είναι εφικτή η έρευνα ακόμα και μέσα από τον συνδυασμό πολλών αντικειμένων. Στην ομάδα μας υπάρχουν για παράδειγμα βιολόγοι, χημικοί, ιολόγοι, γιατροί κι από διαφορετικά μάλιστα τμήματα. Η διεπιστημονικότητα δηλαδή είναι πολύ σημαντική.
  Τέλος, να σημειωθεί πως αυτή η προσπάθεια αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως είναι η συλλογή της πρώτης ύλης. Χρησιμοποιούμε την φύση , την οποία πρέπει όχι μόνο να προστατεύσουμε, αλλά και να την καλλιεργήσουμε με πρότυπους τρόπους. Αυτό σημαίνει πολλή προσπάθεια, πολύ έλεγχο στην συλλογή, στην εξέταση της τοξικότητας της σταθερότητας. Αυτό ανεβάζει το κόστος κι επειδή η ύλη μαζεύεται από τη φύση, τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Παρόλα αυτά αυτό που προωθείται είναι η συμβολαιακή γεωργία. Η προσπάθεια θα ανοίξει δηλαδή αρκετές θέσεις εργασίας διότι νέοι αγρότες θα πρέπει να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και την συλλογή της πρώτης ύλης κι αυτό θα γίνει μέσω συμβολαίων που θα υπογράφει η εταιρεία με τους νεαρούς αγρότες. Πολύ σημαντικό είναι επίσης η πρώθησεη του κρητικού λαδιού, μέσω συμβολαίου ανάμεσα στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κρήτης και την φαρμακευτική εταιρεία.
 13. Υπάρχουν σχέδια να βγει στο εξωτερικό το Cretan IAMA;
 14. Από τις πρώτες δικές μας προσπάθειας ήταν να υπάρξει πατέντα για όλες τις πρότυπες πρακτικές και όχι μόνο στην Ευρώπη, ξεκινήσαμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά να πάει κι εκτός Ευρώπης. Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες πήραμε πατέντα για χρήση στην Κίνα. Φυσικά όλα αυτά βήμα  βήμα και με στόχο να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τόσο μεγάλων αγορών, όπως είναι αυτή της Κίνας.

Ο Χρήστος Λιονής είναι Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διατηρεί τη θέση του Διευθυντού της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Στο εξωτερικό διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας στη Γενικής Ιατρική. Ερευνητικές του προτάσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει δημοσιεύσει περί τα 283 άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά και 86 σε Ελληνικά περιοδικά με σύστημα κριτών.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved