Χρηματοδότηση Ελλάδας από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται σύντομα να προσφέρει χρηματοδότηση στη χώρα μας, μέσω του πεδίου της για τον ιδιωτικό τομέα. Την είδηση έκανε γνωστή στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Να σημειωθεί ότι εδώ και πολλές δεκαετίες η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί χρηματοδότηση από την ΠΤ, ενώ είχε λάβει τεχνική βοήθεια το 2012.

“Σχεδιάζουμε μια περιορισμένη δέσμευση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών. Με όλα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τις συνέπειες για την οικονομία, την πτώση του ΑΕΠ, είναι ενδιαφέρον να αναζητηθούν ευκαιρίες στο πλαίσιο μιας περιορισμένης δέσμευσης η οποία προορίζεται να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα”, δήλωσε στο Γαλλικο Πρακτορείο ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, υπεύθυνος των διεθνών δραστηριοτήτων του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (ΔΟΧ) της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο συγκεκριμένος τομέας της ΠΤ δανείζει κεφάλαια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με αυτά τα κεφάλαια χρηματοδοτούν έργα στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Ο ΔΟΧ με αυτή την κίνηση στοχεύει στο να γίνουν περισσότερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας, καθώς οι τράπεζες δεν είναι ακόμα σε θέση να βοηθήσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Τσιτσιράγκος τόνισε επίσης πως “Αυτό το σκέλος της ΠΤ δεν δραστηριοποιείται σε οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη, αλλά οι χώρες μέλη του διεθνούς αυτού χρηματοοικονομικού οργανισμού ενέκριναν την «πολύ προσωρινή» δέσμευσή του στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στις ανεπτυγμένες χώρες”.

Να τονιστεί πως δεν έχουν οριστεί ακόμα το ποσό αλλά και το χρονοδιάγραμμα.