Δημιουργία δύο χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων σε Αττική και B. Ελλάδα επιβάλλει η κυβέρνηση αφού απορρέει από την συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Οι δύο χώροι θα βοηθήσουν να γίνει ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και την μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες υποδοχής καθώς και για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης λένε οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους:

  • Η δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα, απορρέει από την συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η δημιουργία των κέντρων αυτών, που θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, είναι επιβεβλημένη: Πρώτον για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των Προσφύγων στις χώρες υποδοχής. Δεύτερον για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.
  • Με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου. Αυτό το πρόγραμμα, πέραν του ότι διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης – ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά, είναι βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων, καθώς και για την οικονομία συνολικά. Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό, πέραν του ότι προβλέπει διαφορετικό τύπο φιλοξενίας, σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, όπως και τα hot spots.
  • Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ζήτημα αυτό, η Δήλωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής προβλέπει την οριστικοποίηση και άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ- Τουρκίας για την διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς και την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ανάμεσα στα δύο μέρη.

Photo:Nick Paleologos / SOOC