Χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των διεθνών συζητήσεων για το περιβάλλον, χαρακτηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος τη συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι για το κλίμα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να προστατέψουμε τον πλανήτη που μας τρέφει, να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να στρωθούμε στη δουλειά».

Μικρά πράγματα μπορούν να γίνουν, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα σημείο αφετηρίας σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αποτιμούν θετικά τη συμφωνία, τονίζουν ωστόσο χαρακτηριστικά ότι το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα.

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος καταγγέλλουν πάντως τη συμφωνία ως ανεπαρκή και αδύναμη να προστατέψει τον πλανήτη.

Το τελικό κείμενο κατέθεσε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου».

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο προβλέπει μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη «πολύ κάτω από 2C, ενδεχομένως και 1,5C».

Επίσης προβλέπει ότι έως το 2020 θα διατεθούν πόροι ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, με σκοπό να  αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το κείμενο μεταφράζεται για να δοθεί σε όλους τους εκπροσώπους των 195 χωρών που μετείχαν στη Σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία του Παρισιού θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη το 1992.