Περισσότερους από 2.000 θα υποδεχτεί η Ρουμανία από την Ελλάδα και την Ιταλία, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το φθινόπωρο του 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη της.

Αν και η Ρουμανία τάχθηκε κατά της μετεγκατάστασης βάσει ποσοστώσεων, συμφώνησε να δεχθεί πρόσφυγες ανάλογα με τις δυνατότητές της.

Βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων λοιπόν, η χώρα θα έπρεπε να δεχθεί περίπου 6.300 μετανάστες και μετανάστες. Τελικά περίπου 2.000  πρόσφυγες και μετανάστες θα μετεγκατασταθούν από τα την Ιταλία και την Ελλάδα στη Ρουμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Teodor Melescanu, δήλωσε ότι θα διατεθούν 5,3 εκατομμύρια ευρώ για Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες της Συρίας.

Σύμφωνα πάλι με την Deutsche Welle, πριν από μια εβδομάδα περίπου, η ακτοφυλακή της Ρουμανίας διέσωσε 69 Σύρους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, μπροστά από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Σε γενικές γραμμές η Μαύρη Θάλασσα φαίνεται πως έχει εξελιχθεί σε μια νέα προσφυγική οδό, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να περιμένουν νέο κύμα στις ακτές τους.

Photo: Γιάννης Δέδες