Για την Συρία και τους συνεχείς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λίμα του Περού μετά το πέρας της συνόδου κορυφής με την συμμετοχή ηγετών της περιφέρειας του Ειρηνικού.

Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι το χάος στην Συρία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό και πρόσθεσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δικαιολόγησε την απαισιοδοξία του στηριζόμενος στις μέχρι στιγμής κινήσεις της Ρωσίας και του Ιράν, δηλαδή στο να υποστηρίξουν τον Άσαντ στην ειρήνευση του Χαλεπιού ανεξάρτητα με το πόσες ζωές χάνονται.

Από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν πήραν την απόφαση να υποστηρίξουν τον Άσαντ και μια απάνθρωπη επιχείρηση δια αέρος και να υποστηρίξουν ουσιαστικά την ειρήνευση του Χαλεπιού άσχετα από πόσοι άμαχοι σκοτώνονται, παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται, σχολεία και νοσοκομεία καταστρέφονται, τότε απέβη πολύ δύσκολο να βρεθεί τρόπος που να μπορεί ακόμα και μια εκπαιδευμένη και δεσμευμένη μετριοπαθής αντιπολίτευση να αντισταθεί για μεγάλα διαστήματα

Ο απερχόμενος Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι εξέφρασε την ανησυχία του για την Συρία και κατά την σύντομη συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στα πλαίσια της συνόδου.

Σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστούμε μια αλλαγή στον τρόπο που τα βλέπουν αυτά όλες οι πλευρές, για να μπορέσουμε να τερματίσουμε την κατάσταση εκεί πέρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν εξτρεμιστικές δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Συρία διότι θα συνεχίσει να υφίσταται το χάος για αρκετό καιρό ακόμα

Photo: Reuters