Ιδιαίτερα χαμηλή συγκριτικά με προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν η προσέλευση στις κάλπες στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 ώρα Ελλάδος και αναμένεται το αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, η προσέλευση στις 18:00 ανέρχονταν σε 40,75%, έναντι του 48,31% στις προηγούμενες εκλογές.

Στα πρώτα exit poll που κυκλοφόρησαν μέχρι στιγμής, μέσω του βελγικού τηλεοπτικού δικτύου, RTBF, πρώτο είναι το κόμμα του Emmanuel Macron «Δημοκρατία εμπρός» με 32%.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Δημοκρατία εμπρός 32%
  • Οι Ρεπουμπλικανοί 20,5%
  • Εθνικό Μέτωπο 18%
  • Ανυπότακτη Γαλλία (Melanchon) 11%
  • Σοσιαλιστικό κόμμα 6%

Ψήφισαν οι Emmanuel Macron και Marine Le Pen

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ψήφισε σήμερα το πρωί για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ενώ πλήθος από υποστηρικτές και κατοίκους της περιοχής τον ακολουθούσε.

Ο Macron συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Brigitte, ψήφισε χαμογελαστός στο δημαρχείο, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση σε δημοσιογράφους.

Χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, ενώ δέχτηκε να φωτογραφηθεί και με μερικούς.

Η Marine Le Pen, πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, ψήφισε και αυτή στην 11η περιφέρεια του Pas-de-Calais, στις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα. H ίδια συνοδευόταν από τον δήμαρχο της πόλης που προέρχεται από το κόμμα της.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα, η ίδια απάντησε πως “υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές”, όμως συμπλήρωσε ότι “οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό”.

Μειωμένη συμμετοχή και στα Υπερπόντια Εδάφη

Μειωμένη ήταν το μεσημέρι και η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στην Αμερική όπου η ψηφοφορία διεξάγεται 24 ώρες νωρίτερα από τη μητροπολιτική Γαλλία.

Μόνο στο 25,19% έφτασε το μεσημέρι η συμμετοχή στο αρχιπέλαγος αυτό που βρίσκεται ανοικτά του Καναδά, όπου μόνον 4.971 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Διάβασε επίσης:

Άνοιξαν οι κάλπες στην Γαλλία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών