Τον δρόμο για σημαντική χαλάρωση των capital controls ανοίγουν υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας και βοηθούν έτσι τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να ανασάνουν. 

Όπως έγινε γνωστό τα μέτρα χαλάρωσης των capital controls κλείδωσαν κατά την κρίσιμη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

Σημείωση!

Η έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται άμεσα (δεν αποκλείεται και εντός της ημέρας).

 

Τι αποφάσισαν σχετικά με τα capital controls υπουργείο Οικονομικών και ΤτΕ;

Πολίτες – φοιτητές

1) Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα κατάθεσης μετρητών στους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τρεχούμενων ή όψεως.

Τα χρήματα αυτά θα εξαιρούνται των περιορισμών ανάληψης και θα μπορούν οι πολίτες να τα “σηκώσουν” όποτε το επιθυμούν.

2)Θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να προχωρούν σε αναλήψεις από τα γκισέ των τραπεζών ποσού έως 2.000 ευρώ μηνιαίως, απευθείας και χωρίς αυστηρούς γραφειοκρατικούς όρους.

Τα εν λόγω ποσά θα μπορούν να καλύπτουν σημαντικές τρέχουσες ανάγκες των πολιτών, όπως ιατρικά έξοδα, έξοδα διαμονής, καταβολή διδάκτρων.

3) Επιθυμούν να δώσουν τη δυνατότητα στους πρωτοετείς φοιτητές να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων όψεως.

 

Επιχειρήσεις:

4) Να δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν σε αναλήψεις ποσού έως 5.000 ευρώ μηνιαίως, απευθείας και χωρίς αυστηρούς γραφειοκρατικούς όρους.

5) Να δώσουν τη δυνατότητα μεταφοράς ποσού έως 500 ευρώ μηνιαίως και ανά πελάτη στο εξωτερικό, χωρίς παραστατικά μέσω των τραπεζών και των εταιρειών μεταφοράς κεφαλαίων.

6) Να δώσουν τη δυνατότητα για άνοιγμα νέων λογαριασμών, με στόχο την καταβολή μισθοδοσίας στο προσωπικό ή την εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων νομικών προσώπων, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έκαναν έναρξη μετά την 1η Μαΐου 2015.

7) Να δώσουν τη δυνατότητα για το άνοιγμα αποκλειστικά ενός λογαριασμού – χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών – με στόχο την αποπληρωμή δανείου.

8) Τον διπλασιασμό του ημερήσιου ορίου που δικαιούται κάθε τράπεζα για την έγκριση αιτημάτων εταιρειών και επιτηδευματιών για πληρωμές στο εξωτερικό.