Τα κορίτσια στην ηλικία των 10 ετών που γίνονται αντικείμενο χλευασμού και bullying στο σχολείο λόγω του πάχους τους είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα στην ηλικία των 19 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε σε 1.166 κορίτσια στη Βόρεια Καλιφόρνια, όπου διαπιστώθηκε ότι ο χαρακτηρισμός μπορεί να έχει προέλθει από κάποιο συμμαθητή ή φίλο, αλλά και το γονιό ή το δάσκαλο του παιδιού.

Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν όταν συνειδητοποίησαν σε τι βάθος χρόνου επιδρούν αυτά τα σχόλια και μάλιστα αν αφαιρεθούν όλες οι μεταβλητές, όπως η φυλή και η οικογενειακή κατάσταση. Η αύξηση βάρους, πάντως, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι τα κορίτσια άκουγαν ότι είναι χοντρές. Τα περισσότερα παιδιά ανησυχούν ότι θα στιγματιστούν ως χοντρά και πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ακριβώς όταν βιώνεις αυτό το συναίσθημα μπορεί να καταλήξεις να τρως παραπάνω από το φυσιολογικό.

Επίσης, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, Pediatrics βρήκε ότι όσο περισσότεροι έλεγαν σε ένα κορίτσι ότι είναι χοντρή, τόσο πιο παχιά γινόταν όταν έφτανε στην ηλικία των 19 ετών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχει υποτιμηθεί η επίδραση που έχει ο δημόσιος εξευτελισμός στον παιδικό ψυχισμό. Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι οι τακτικές ταπείνωσης κάποιου ώστε να πιεστεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής τους όχι απλώς είναι αναποτελεσματικές, αλλά μπορεί να σημαδεύσουν ανεπανόρθωτα το άτομο, ειδικά σε μικρότερη ηλικία.