Η απιστία είναι παντού γύρω μας. Και έχει πολλές μορφές. Μπορεί να πρόκειται απλώς για σωματική απιστία- σεξ της μιας βραδιάς χωρίς να σημαίνει τίποτα παραπάνω, αλλά μπορεί να είναι συναισθηματική- σεξ με συναίσθημα ή συναίσθημα χωρίς σεξ.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι για το δεύτερο μέλος της σχέσης είναι χειρότερη η συναισθηματική απιστία, είτε περιλαμβάνει και σεξ, είτε όχι. Διότι είναι πολύ χειρότερο να σκέφτεσαι ότι ο σύντροφός σου έχει αναπτύξει συναισθήματα ή ακόμα χειρότερα είναι ερωτευμένος με ένα άλλο πρόσωπο, παρά να σκέφτεσαι ότι υπέκυψε απλά σ’ έναν πειρασμό της στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση φυσικά το απατημένο άτομο πληγώνεται, πολλές φορές ανεπανόρθωτα και δεν μπορεί να ξαναδείξει εμπιστοσύνη στον σύντροφό του ώστε να ξεπεράσει την απιστία και να συνεχίσει τη σχέση μαζί του.

Γίνεται, όμως, να υπάρχει σχέση μετά την απιστία;

Καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα πληγωθεί κάποιος απ’ την απιστία παίζουν οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες έγινε το κέρατο, ποιο ήταν το άτομο με το οποίο έγινε η απιστία αλλά και το κατά πόσον το ίδιο το άτομο έχει προδώσει με αντίστοιχο τρόπο τον σύντροφό του.

Οι ψυχολόγοι διαπιστώνουν ότι μπορεί να συνεχιστεί μια σχέση ακόμα και μετά την απιστία ενός απ΄τα δυο μέλη εφόσον ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα.

Το παν είναι η καλή επικοινωνία. Το ζευγάρι θα πρέπει να κουβεντιάσει τους λόγους που οδήγησαν στο κέρατο, εάν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν και τελικά εάν λείπει κάτι απ’ την σχέση.

Εάν το άτομο που έχει πληγωθεί μπορέσει να αποδεχτεί εν μέρει την απιστία και να συγχωρέσει τον σύντροφό του, τότε ενδεχομένως η σχέση να μπορεί να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στο θέμα της απιστίας δεν υπάρχει κάποιος βασικός κανόνας, καθώς το κάθε άτομο είναι πολύ διαφορετικό και αντιλαμβάνεται εντελώς διαφορετικά την προδοσία.