Δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.

Το κείμενο της έκθεσης αναφέρει ότι το πρόγραμμα τηρείται απ’ τη χώρα και συνεπώς είναι δυνατή η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι για να πάρει η Ελλάδα τα 800 εκατ. ευρώ απ’ τον ESM μετά το Καλοκαίρι για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, θα πρέπει πρώτα το ΥΠΟΙΚ να έχει αποπληρώσει με έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ληξιπρόθεσμες οφειλές 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Θεσμών, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ανέρχεται σε 6,460 δισ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου) εκ των οποίων 1,365 δισ. ευρώ αφορά συντάξεις εν αναμονή και περίπου 1,9 δισ. ευρώ αφορά εκκρεμείς (εκκαθαρισμένες 1,051 δισ. ευρώ, μη εκκαθαρισμένες 850 εκατ. ευρώ) επιστροφές φόρων.

Η έκθεση αναφορικά με τα μέτρα επικεντρώνεται στα προνομοθετημένα μέτρα, τα οποία εξοικονομούν 1% από τις συντάξεις το 2019 και 1% από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020-22.

Το φορολογικό πακέτο ίσως εφαρμοστεί μάλιστα νωρίτερα, το 2019, αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Θεσμούς κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι χρειάζεται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι στην τελευταία αξιολόγηση οι Θεσμοί θα αποφασίσουν εάν προβλέπεται υπεραπόδοση έναντι του στόχου για το 2019, η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή των αντιμέτρων.

Η έκθεση αναφέρει τη λίστα με τις 113 απαιτήσεις για υλοποίηση prior actions, τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση.

Ανάμεσα σ’ αυτές περιλαμβάνονται:

 • Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
 • Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
 • Στελέχωση της ΑΔΑΕ και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
 • Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
 • Τον επανυπολογισμό και έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου (έως τα τέλη Ιουνίου 2017).
 • Την καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό (έως την 1η Ιανουαρίου 2018).
 • Τη νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως τον Νοέμβριο του 2017).
 • Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης στις κλαδικές συμβάσεις (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
 • Τη νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την ερχόμενη αξιολόγηση).
 • Τη σύνταξη έκθεσης (έως τον Δεκέμβριο του 2017) με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις. Την αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας (έως τον Φεβρουάριο του 2018) και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (έως τον Μάρτιο του 2018).
 • Την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου (έως το τέλος Ιουνίου).
 • Την υιοθέτηση (έως τον Ιούλιο του 2017) των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
 • Την υιοθέτηση (έως τον Σεπτέμβριο του 2017) νομοθεσίας πάνω στο συμφωνηθέν πλαίσιο για το κτηματολόγιο.
 • Την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018.
 • Την κατάρτιση λίστας με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους (έως τον Ιούνιο του 2017).
 • Επίσης προβλέπει την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).