Έχεις επιλέξει το χειρότερο ήχο στο ξυπνητήρι, ώστε να είσαι βέβαιος ότι θα το ακούσεις –ναι την σειρήνα πολέμου εννοούμε!- παρ’ όλα αυτά κάθε πρωί αντανακλαστικά το χέρι σου πατάει το Snooze στο ξυπνητήρι για να ξεκλέψεις 10 λεπτά, στη συνέχεια άλλα 10 λεπτά, και στη συνέχεια ένα ακόμα δεκάλεπτο! Πιθανότατα, το χέρι και ο εγκέφαλος σου έχουν μάθει που είναι ακριβώς το κουμπί snooze έτσι σε μεγάλο βαθμό δεν επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Όταν, όμως, μάθεις τι ζημιά κάνει και πως την κάνει στην υπόλοιπη μέρα σου θα μείνεις εντελώς έκπληκτος.

Πρώτον, όταν πατάς το  snooze δημιουργείς χάος στο REM. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στάδιο του ύπνου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την διανοητική κατάσταση και τον βαθμό συγκέντρωσης που θα έχεις την υπόλοιπη μέρα. Αυτό συμβαίνει λίγο πριν ξυπνήσεις και το ξυπνητήρι σου σε βγάζει από το επίπεδο REM. Όταν, όμως, πατάς το snooze και ξανακοιμάσαι, επιστρέφεις σε μία φάση του ύπνου  όπου ο εγκέφαλος σου παραμένει για πολύ περισσότερο χρόνο από ότι εσύ αναγκάζεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι! Το αποτέλεσμα: Όλη μέρα να είσαι υποτονικός και καθόλου παραγωγικός… με λίγα λόγια όλη μέρα θα κοιμάσαι όρθιος!

Μια άλλη συνέπεια είναι ότι χαλάς το «ρολόι» που έχει ο οργανισμός σου! Οι κιρκαδικοί  ρυθμοί που διέπουν το εσωτερικό χρονόμετρο θέλουν να ξυπνήσεις την ώρα που ακούγεται το πρώτο ξυπνητήρι. Το να επιστρέψεις στον ύπνο καταστρέφεις όλο το πρόγραμμα. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα που χρησιμοποιείς το Snooze,  το σώμα σου δεν είναι σίγουρο πότε να ηρεμήσει και πότε να ξυπνήσει. Είναι ένας φαύλος κύκλος: Στερείσαι όλο και περισσότερο τον ύπνο σου και κυκλοφορείς  σαν ζόμπι κάθε μέρα!

Μπορεί αν είναι δύσκολο το να μην λειτουργείς με βάση αυτή τη συνήθεια αλλά ένα καλό βήμα είναι να αγοράσεις ένα ξυπνητήρι το οποίο δεν διαθέτει το κουμπί! Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλεις το ξυπνητήρι σου στην πραγματική ώρα που πρέπει να ξυπνήσεις… έτσι αν πατήσεις το «κουμπί του διαβόλου» θα αργήσεις στη δουλειά!