Μένεις ή επισκέπτεσαι την Αθήνα συχνά; Πόσο καλά νομίζεις ότι την γνωρίζεις; Το ήξερες ότι υπάρχουν κρυμμένα εναλλακτικά μέρη για λάτρεις των τεχνών, κι όχι μόνο, που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε;

Το Und.Athens είναι ο νέος εναλλακτικός οδηγός της ελληνικής πρωτεύουσας, ο οποίος μας συστήνει ξανά την Αθήνα, γνωρίζοντάς μας την άγνωστη πλευρά της, η οποία κρύβει πολλά μυστικά!

Ο Κυριάκος Σπύρου, εμπνευστής και ιδρυτής του Und.Athens, μίλησε στο iPop.gr για τον εναλλακτικό χάρτη της Αθήνας κι εμείς ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή την εξερεύνηση της πόλης μας!

 1. Πώς θα μας συστήνατε το Und.Athens; Τι είναι και πώς ξεκίνησε όλη η ιδέα;
 2. Το und. Athens είναι ένας ανεξάρτητος οδηγός τέχνης για την Αθήνα που συνδυάζει το περιεχόμενο ενός ευρετηρίου σύγχρονης τέχνης με τη λειτουργικότητα ενός ταξιδιωτικού οδηγού. Πρόκειται για ένα έντυπο σε μορφή αναδιπλούμενου χάρτη που παρουσιάζει τους εναλλακτικούς χώρους τέχνης της πόλης, μαζί με γκαλερί και μουσεία που επικεντρώνονται στην σύγχρονη τέχνη. Παράλληλα ο χάρτης προτείνει “εικαστικές βόλτες” μέσα στην πόλη, επισκέψεις σε καλλιτεχνικά στούντιο, αλλά και σημεία για φαγητό και καφέ. Είναι δηλαδή ένας πλήρης οδηγός πόλης που όμως παρουσιάζει μια άλλη όψη της Αθήνας, που εστιάζει στην σύγχρονη δημιουργία, τους ανερχόμενους καλλιτέχνες και την λιγότερο γνωστή πλευρά της πόλης μας.

  Η ιδέα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016, όταν επέστρεψα από ένα ταξίδι μου στη Βιέννη. Είχα πάει εκεί ως δημοσιογράφος για να καλύψω το Vienna Art Week και οι διοργανωτές μου έδωσαν έναν πολύ καλοσχεδιασμένο κατάλογο με όλους τους χώρους τέχνης και τα μουσεία της πόλης. Όταν αργότερα χρειάστηκε να κάνω το ίδιο για ένα παρόμοιο event στην Αθήνα διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κάποιο πλήρες ευρετήριο με τους χώρους τέχνης και κάποιοι χάρτες με γκαλερί που κυκλοφορούσαν δεν ήταν πλήρεις. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω μια καταλογογράφηση όλων ανεξαιρέτως των χώρων τέχνης της πόλης, με σκοπό να φτιάξω ένα ευρετήριο που θα φαινόταν χρήσιμο στους ξένους επισκέπτες που θα έρχονταν για την Documenta. Στην πορεία το ευρετήριο εμπλουτίστηκε και εξελίχθηκε σε οδηγό πόλης και πήρε τη μορφή που βλέπετε σήμερα.

 3. Πώς προέκυψε το όνομα του χάρτη;
 4. Und είναι στα Γερμανικά ο σύνδεσμος “και”. Μου άρεσε διότι από τη μια σαν ήχος είναι πιασάρικο και κοφτό και από την άλλη δίνει ένα θετικό πρόσημο στο όνομα της πόλης. Είναι ένα “και Αθήνα”. Ταυτόχρονα το und. με τελεία είναι η αρχή πολλών λέξεων που αντιπροσωπεύουν ή κρύβονται πίσω από το project, όπως underground, undocumented, underbelly και άλλα.
 5. Απευθύνεται σ’ όλους ή προσανατολίζεται σε μια πιο συγκεκριμένη μερίδα ατόμων;
 6. Όταν έφτιαχνα τον χάρτη είχα στο μυαλό μου περισσότερο τους επαγγελματίες τέχνης: Τους επιμελητές, τους δημοσιογράφους, τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες, τους συλλέκτες. Άτομα δηλαδή που θα έρχονταν στην πόλη με αφορμή την Documenta και θα ήθελαν να εξερευνήσουν λίγο παραπάνω, να γνωρίσουν την πόλη και τους καλλιτέχνες της λίγο καλύτερα. Έτσι προέκυψε και η ιδέα του ευρετηρίου, που είναι λίγο βαρετή σχεδιαστικά, αλλά παρέχει πολλή πληροφορία για αυτούς που την αναζητούν. Παρεμπιπτόντως το und. Athens είναι το πιο πλήρες ευρετήριο σύγχρονης τέχνης της Αθήνας, και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Πέρα από το εξειδικευμένο κοινό που μόλις περιέγραψα, ο χάρτης είναι πολύ καλά και έξυπνα σχεδιασμένος, έτσι ώστε να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ακόμη και ένας απλός τουρίστας που θέλει να δει κάτι πέρα από την Πλάκα και την Ακρόπολη, ή και ο ντόπιος που θέλει να δοκιμάσει μια εναλλακτική βόλτα μέσα στην πόλη.
 7. Το Und.Athens θα μπορούσαμε να πούμε ότι συστήνει ξανά την Αθήνα, ακόμα και σε κάποιον που νόμιζε ότι ξέρει την πόλη του;
 8. Σαφέστατα, και αυτό μας το λένε σχεδόν όλοι οι Αθηναίοι που πήραν τον χάρτη! Μέσα από την έρευνά μου έχω εντοπίσει πάνω από 50 ανεξάρτητους και μη κερδοσκοπικούς χώρους σύγχρονης τέχνης στο κέντρο της Αθήνας. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο, αν σκεφτείτε ότι οι γκαλερί σύγχρονης τέχνης είναι επίσης γύρω στις 50. Δηλαδή για κάθε γκαλερί της Αθήνας υπάρχει και ένα αυτοχρηματοδοτούμενο ή μη κερδοσκοπικό πρότζεκτ που παράγει πολιτισμό. Ακόμα και οι άνθρωποι του χώρου δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά τα μέρη, πολλά είναι underground ή απλά τόσο καινούρια που δεν πρόλαβαν να γίνουν γνωστά. Επίσης το und. Athens προτείνει εναλλακτικές βόλτες μέσα στην πόλη που οι Αθηναίοι πολύ συχνά σνομπάρουν, όπως παραδείγματος χάριν μια βόλτα που ξεκινάει από τον Πύργο Αθηνών και κατεβαίνει την Αλεξάνδρας, ή μια άλλη που ξεκινάει από τη Βικτώρια και πάει Ακαδημία Πλάτωνος. Σκοπός του und. Athens είναι να οδηγήσει τον επισκέπτη στο να ανακαλύψει τους λιγότερο γνωστούς και τους ανερχόμενους καλλιτέχνες, αλλά και τους εναλλακτικούς χώρους που συχνά φιλοξενούν την δουλειά τους.
 9. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στον σχεδιασμό του Und. Athens και ποια η διαδικασία που ακολουθήσατε για τη δημιουργία του;
 10. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν το πως να χωρέσουμε σχεδιαστικά όλη αυτή την πληροφορία πάνω σε ένα χάρτη. Ο σχεδιασμός του und. Athens έγινε από την Νατάσσα Παππά, η οποία εξειδικεύεται στους οδηγούς πόλης κατά κάποιο τρόπο και έχει μεγάλη αγάπη για την Αθήνα και το αστικό τοπίο γενικότερα. Σε συνεργασία με τη Νατάσσα, φτιάξαμε μια ιεράρχηση της πληροφορίας και μετά σχεδιαστικά έδωσε μια λύση όπου τονίζονται οι χώροι τέχνης με μπλε, οι δρόμοι είναι καφέ, οι προτεινόμενες βόλτες είναι πράσινες και τα καφέ/εστιατόρια είναι μαύρα. Επίσης σπάσαμε την πόλη σε εννιά μικρούς χάρτες, για να κρατήσουμε την κλίμακα όσο πιο ευανάγνωστη γίνεται και για να δώσουμε αυτή την ιδέα της βόλτας, της γειτονιάς. Δυσκολία επίσης συνάντησα και στην διανομή του χάρτη, αφού τα πωλητήρια των μεγάλων μουσείων που προσέγγισα δεν ήθελαν να διαθέσουν το und. Athens στα ράφια τους. Αυτό βέβαια μου βγήκε σε καλό, διότι ανέπτυξα ένα δίκτυο με εναλλακτικά σημεία πώλησης, που ταιριάζει καλύτερα πιστεύω στον χαρακτήρα και το ύφος της έκδοσης.
 11. Οι χώροι τέχνης, οι διαδρομές και τα μαγαζιά που προτείνετε είναι με βάση τις δικές σας εμπειρίες;
 12. Το ευρετήριο στο πίσω μέρος του χάρτη προσπάθησα να είναι όσο πιο πλήρες, αντικειμενικό και ενημερωμένο γίνεται και προέκυψε μετά από έρευνα που έκανα στην πόλη και κάποιες σχετικές πηγές. Εξαίρεση αποτελούν τα open studios που προτείνω, τα οποία διάλεξα εγώ και προσέγγισα τους καλλιτέχνες, οι οποίοι δέχτηκαν να είναι ανοιχτά είτε με ωράριο είτε κατόπιν ραντεβού. Ο χάρτης καθαυτός είναι μια επιμελημένη εκδοχή του ευρετηρίου με καθαρά δικές μου επιλογές και προτάσεις. Είναι σαν να προτείνω τις βόλτες που θα έκανα στο κέντρο, μαζί με τα αγαπημένα μου μέρη για καφέ και φαγητό. Οι καταχωρήσεις στον χάρτη δεν είναι πληρωμένες, είναι όλα επιλογές δικές μου. Το und. Athens έχει τρεις χορηγούς, οι οποίοι αναγράφονται σε ξεχωριστό σημείο της έκδοσης και ήταν μέρος της επιλογής μου ούτως ή άλλως, απλά είχαν την καλή διάθεση να με στηρίξουν από την αρχή σε αυτό το εγχείρημα. Ήθελα ο χαρακτήρας της έκδοσης να μην είναι καθόλου εμπορικός, και ο αναγνώστης να νιώθει ότι μπορεί να εμπιστευτεί τις προτάσεις που του δίνω. Έτσι δεν ζήτησα από εστιατόρια και ξενοδοχεία πχ να πληρώσουν για να μπουν, αλλά συμπεριέλαβα τα μέρη που μου αρέσουν και θα πρότεινα σε φίλους μου.
 13. Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σύγκριση της Αθήνας πολιτιστικά με πόλεις της Ευρώπης, σε τι επίπεδο βρισκόμαστε;
 14. Συγκριτικά με άλλες πόλεις, πιστεύω ότι η Αθήνα αδικεί πάρα πολύ τους καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Επίσης υπάρχει μια άνθιση στην θεαματική τέχνη (ακριβές παραγωγές, τεράστιες εκθέσεις, μονοπώλιο των ιδιωτικών ιδρυμάτων, φεστιβαλολαγνεία), πράγμα που υποσκελίζει (ή καμουφλάρει) την έλλειψη ουσιαστικών υποδομών και δομών, την απουσία ευρύτερης παιδείας του κοινού, την αποδυνάμωση της αγοράς τέχνης. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες ανοίγουν δικούς τους χώρους τέχνης, και αναπτύσσουν εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης και προγραμματισμού εικαστικών δράσεων. Αξίζει να βγείτε έξω στην πόλη και να τους ανακαλύψετε.
 15. Ένα summer tip για την Αθήνα για τους αναγνώστες του iPop.gr;
 16. Για όσους έμειναν στην πόλη τον Αύγουστο, αξίζει να επισκεφθούν τις υπαίθριες εκθέσεις του ΝΕΟΝ στον λόφο του Αστεροσκοπείου και του Μεγάρου Μουσικής στους κήπους του. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με μια βόλτα από το und. Athens, στα Πετράλωνα και τον Λυκαβηττό αντίστοιχα.
 17. Τι άλλο να περιμένουμε μελλοντικά απ’ το Und. Athens; Πώς εξελίσσεται και πώς το φαντάζεστε εσείς μετά από κάποιο διάστημα;
 18. Είναι στα σχέδιά μου να γίνει μια επανέκδοση του und. Athens για το 2018, ούτως ώστε να ενημερωθεί το ευρετήριο και να ανανεώσουμε τις προτεινόμενες βόλτες. Ιδανικά θα ήθελα να φτιάξω χάρτες με το ίδιο σκεπτικό και για άλλους προορισμούς, και είναι κάτι το οποίο προετοιμάζω αυτό τον καιρό. Επίσης το und. Athens δεν είναι μόνο έντυπο: Υπάρχει ένα διαδικτυακό ημερολόγιο στο und-athens.com, όπου μπορείτε να διαβάσετε συνεντεύξεις και κριτικές εκθέσεων και ταυτόχρονα οργανώνουμε και δικά μας events σε ανεξάρτητους χώρους τέχνης της Αθήνας. Η τελευταία μας έκθεση ήταν τον Μάιο στο VOID στο Σύνταγμα και θα οργανώσουμε καινούρια έκθεση με τη νέα σεζόν, μάλλον προς το τέλος του Φθινοπώρου. Σκοπός είναι το und. να γίνει μια πλατφόρμα για την σύγχρονη τέχνη και τους ανερχόμενους καλλιτέχνες, που θα προωθεί το έργο τους και την Αθήνα σαν προορισμό στο εξωτερικό.
Photos: Γιώργος Βιτσαρόπουλος