Με «αστακό» θα μοιάζει η Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας. Τα πάντα είναι έτοιμα για το επίσημο δείπνο χωρίς συζύγους όπου οι γραβάτες θα είναι προαιρετικές και όλη η χώρα αναμένει τον Μπαράκ Ομπάμα να φτάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iPop.gr, o Μπαράκ Ομπάμα θα φτάσει στο Ελ. Βενιζέλος όπου και θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με επίσημη τελετή.

Το Air Force One θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο στις 10:50 π.μ.

Νωρίς το μεσημέρι θα κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.

Με απόφασή της η ΕΛΑΣ απαγορεύει τις συναθροίσεις για διάστημα 30 ωρών, από τα ξημερώματα της Τρίτης έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, το διήμερο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα (15 και 16-11-2016), δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία, στις ακόλουθες περιοχές και ώρες:

  • «Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 15:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, στην περιοχή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς: Καβουρίου – δεξιά Αθηνάς – συνέχεια Λ. Ποσειδώνος (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ερμού), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.
  • Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως και τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βούλα), στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.
  • Από 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη) , στη Λ. Καραμανλή (Βουλιαγμένη), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στο τμήμα της Αττικής Οδού από τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου έως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.
  • Από 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Λ. Συγγρού (από τη συμβολή με την οδό Αχιλλέως) – δεξιά Λ. Ποσειδώνος – δεξιά Επαμεινώνδα – συνέχεια Λάμπρου Κατσώνη – δεξιά Αχιλλέως (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Συγγρού)».

Μετά τη συνάντηση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην οποία θα είναι παρών 90 δημοσιογράφοι και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί δείπνο περίπου στις 20:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Αμερικής ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την Τετάρτη αναμένεται να έχει πιο χαλαρό πρόγραμμα στο οποίο δεν εμπλέκεται η Κυβέρνηση, καθώς θα έχει πιο ανεπίσημο χαρακτήρα. Θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ επίσης την ίδια ημέρα θα δώσει ομιλία, η οποία θα περιστραφεί γύρω από την οικονομία, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πόσοι αστυνομικοί θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας;

Επί ποδός θα είναι τουλάχιστον 4.500 αστυνομικοί.

Τα μέτρα που θα ληφθούν για την ασφάλεια του Ομπάμα:

Όπως έχει γίνει γνωστό αναμένεται να πραγματοποιηθεί «αποστείρωση» των σημείων απ’ όπου θα διέρχεται ο Ομπάμα. Αυτό σημαίνει, πως κάθε σημείο από το οποίο θα είναι να περάσει θα γίνεται πρώτα εξονυχιστικός έλεγχος από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Την ίδια στιγμή, θα  χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ.

Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με στολές αλλά και με πολιτικά, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο.

H λήψη περιοριστικών μέτρων αφορά και την αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης έως την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η Λιμενική Αρχή Σαρωνικού.

Ειδικότερα, από την Δευτέρα στις 15:00 έως και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα:

  • (Α) φ=37ο48,498΄ λ=023ο45,171΄Α΄ (Άκρα Καβούρι)
  • (Β) φ=37ο48,742΄ Β, λ=023ο44,944΄ Α
  • (Γ) φ=37ο47,365΄ Β, λ=023ο45,891΄ Α
  • (Δ) φ=37ο47,830΄ Β, λ=023ο46,240΄ Α.

Πράκτορες από τις ΗΠΑ στην Αθήνα:

Το βράδυ της Παρασκευής φέρεται να έφθασαν στην Αθήνα 300 πράκτορες, 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή, αλλά και τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου.

Ρολά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

Στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την Τρίτη και έως την Πέμπτη κατεβαίνουν ρολά και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον χώρο του Φάρου, όπου και πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στους Γιάννη Μόραλη και Χρήστο Καπράλο. Στη συγκεκριμένη, αίθουσα την Τετάρτη καθώς εκεί την Τετάρτη θα δοθεί η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.

Τι είπε ο Δ. Τζανακόπουλος για την επίσκεψη του Ομπάμα;

Σε συνέντευξη του στον Real FM o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είπε «μετά από 17 χρόνια Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα μας».

Για το ελληνικό χρέος:

Σύμφωνα με τον Δ.Τζανακόπουλο, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, ο Ομπάμα και από πρόσφατη συνέντευξη του έχει πει, πως αποτελεί για εκείνον σημαντικό ζήτημα και πως θέλει να κλείσει την προεδρία του με λύσεις.

Όσα ξέρουμε για το δείπνο:

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με το φαγητό και τρώει τα πάντα.

Έτσι, θα του προσφερθεί ρύζι με γαρίδες, σφυρίδα φρεσκότατη με βραστά λαχανικά, λευκό κρασί και ως επιδόρπιο  γλυκό με κάστανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος θα προσφέρουν καφέ φίλτρου ή τσάι, ανάλογα με το τι θέλουν οι συνδαιτυμόνες του κ. Ομπάμα.