Για σταδιακή άρση των capital controls απ’ τα τέλη του 2016 κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Όλα αυτά εάν υπάρξει σταθερότητα στην Ελλάδα και η Αθήνα εφαρμόζει όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδότησης στο οποίο βρίσκεται. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ESM τονίζει πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές απ’ το 2017.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch παράλληλα εκτιμά ότι θα υπάρχει ακόμα ένα έτος ύφεσης για την Ελλάδα, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στο 0.9% και τη σταδιακή βελτίωση να έρχεται απ’ το 2017.

Η σχετική ανακοίνωση του Fitch αναφέρει: «Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και η αυτοπεποίθηση δεν έχει επανέλθει στο οικονομικό σύστημα. Τα viability ratings που έχουμε δώσει στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν στο “f”. Οι ελληνικές Αρχές είναι πιθανόν να θελήσουν να δουν περαιτέρω βελτίωση στην αυτοπεποίθηση των επενδυτών και των πελατών πριν τα capital controls χαλαρώσουν για τις ελληνικές τράπεζες».

Παράλληλα, σημειώνεται πως «μέσα στους εννιά μήνες πριν τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω αβεβαιότητας για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο τραπεζικός τομέας έχασε 43 δισ. ευρώ, ή το 26% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει στο σύστημα…οι περιορισμοί στις αναλήψεις αποθαρρύνουν τους πελάτες από το να βάζουν λεφτά πίσω στις τράπεζες».

Τέλος, σχετικά με τον ELA, ο οίκος σημειώνει: «Τον Ιούνιο του 2016, η ΕΚΤ επανέφερε ένα waiver που της επιτρέπει να δεχτεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral…Θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν περίπου το 7% της χρηματοδότησης μέσω ELA με δανεισμό από την ΕΚΤ- αν και δεν πρόκειται για σημαντικά ποσά, οι τράπεζες θα επωφεληθούν από αυτό, καθώς πρόκειται για μια ελαφρώς φθηνότερη μορφή χρηματοδότησης. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν επίσης υπό τις TLTRO (targeted longer-term refinancing operations) της ΕΚΤ».

Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017 βλέπει ο Ρέγκλινγκ

Aισιόδοξες εκτιμήσεις έκανε για την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ λέγοντας πως η χώρα μας είναι δυνατό να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017 και απ’ το 2018 να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της απ’ αυτές.

Μιλώντας στo Bloomberg, o κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως όπως έχει δει από άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, είναι δυνατή η επιστροφή στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος και συνεπώς της χρηματοδότησης απ’ τον ESM.

Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο το 2017. Από το 2018 και μετά αναμένεται ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται από τις αγορές

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα και συμπλήρωσε πως αυτό που χρειάζεται η χώρα, τα επόμενα δύο χρόνια, είναι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, στη βελτίωση του ρυθμού ιδιωτικοποιήσεων και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου. Το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι πλέον δημοσιονομικό

Πίεση απ’ τους Θεσμούς για τα προαπαιτούμενα

Ένα σημείωμα έλαβε πριν από λίγες ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους Θεσμούς, το οποίο έπαιζε το ρόλο προειδοποίησης λόγω της καθυστέρησης των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δις ευρώ.

Προκειμένου να διατηρηθεί το πρόγραμμα εντός τροχιάς, πρέπει η Κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με το σημείωμα.

Στην επιστολή στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ τονίζεται πως από ελληνικής πλευράς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ, ενώ υπογραμμίζεται πως δεν έχει μπει καν χρονοδιάγραμμα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να «χάσουμε» το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.