Το πράσινο φως σχετικά με την έκδοση στην Τουρκία των τριών εκ των οκτώ Τούρκων, που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δόθηκε την Τετάρτη. Η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου απέρριψε τις αιτήσεις ασύλου για τους τρεις στρατιωτικούς, ενώ για τους υπόλοιπους μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

Θυμίζουμε, πως οι συνεντεύξεις που αφορούν την αίτηση ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Αυγούστου.

Να σημειωθεί, πως όταν το αίτημα χορήγησης ασύλου απορρίπτεται, οι ενδιαφερόμενοι δεν διαθέτουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί στις συνεντεύξεις τους επισήμαναν, πως η ζωή τους αν επιστρέψουν στην Τουρκία κινδυνεύει και δήλωσαν πως φοβούνται για το μέλλον των οικογενειών τους.

Από την πλευρά της η γειτονική χώρα από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει την έκδοσή τους στέλνοντας επίσημο αίτημα.

Και οι οκτώ υποστηρίζουν, πως δεν έχουν καμία σχέση με την απόπειρα του πραξικοπήματος και δήλωσαν χαρακτηριστικά:

Ποτέ δεν βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα για να επιτεθούμε στον Πρόεδρο. Ποτέ δεν ανοίξαμε πυρ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αφού το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο, ενώ φαίνεται και η πορεία μας. Μεταφέραμε μονάχα τραυματίες. Εμείς δεχτήκαμε πυρά και γι’αυτό φύγαμε για Ελλάδα