Πάνω από 8.000 μέλη του τουρκικού στρατού πήρα μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που είχε σκοπό την ανατροπή της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, 8.651 στρατιώτες συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 1,5% του στρατού.

Στην ανακοίνωση του στρατού που μετέδωσε το δίκτυο NTV αναφέρεται ότι οι πραξικοπηματίες είναι μέλη «τρομοκρατικού» δικτύου, στο οποίο ηγέτης είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Για το πραξικόπημα χρησιμοποιήθηκαν:

  • 35 αεροπλάνα, ανάμεσά τους 24 μαχητικά αεροσκάφη
  • 37 ελικόπτερα
  • 37 άρματα μάχης
  • 246 θωρακισμένα οχήματα

Τα θύματα ήταν 246 άνθρωποι, ενώ πάνω από 2.000 άτομα τραυματίστηκαν.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές πάνω από 15.000 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες.

Σε 8.113 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και αναμένεται η δίκη τους.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις. Οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν ολοκληρωθεί».

Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται (από τις αρχές). Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις (…). Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί

Για την θανατική ποινή, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε πως «οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν την επαναφορά της θανατικής ποινής. Αυτή είναι η μοναδική φωνή που ακούμε σε όλες τις πλατείες».

Προσχεδιασμένες οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις χιλιάδες εκκαθαρίσεις που γίνονται στην Τουρκία έκανε ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας.

Ο Υπουργός υποστήριξε πως οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία θα γίνονται έτσι κι αλλιώς διότι η Κυβέρνηση ήθελε να απομακρύνει απ’ το στρατό τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μάλιστα ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα μέλη των ενόπλων δυνάμεων έπαιξαν δραστικό ρόλο στο πραξικόπημα αφότου είχαν μάθει ότι οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις.

Ο Υπουργός έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Ερντογάν ενημερώθηκε από έναν πολίτη για το πραξικόπημα και λίγο αργότερα κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο γαμπρός του Ερντογάν υπογράμμισε πως μέσα στο καλοκαίρι θα συγκληθεί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προκειμένου να απομακρυνθούν όσοι αξιωματικοί υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ήταν έτοιμο να λάβει σημαντικά μέτρα για να καθαιρέσει τους αξιωματικούς και κυρίως τους στρατηγούς που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν. Οι καθαιρέσεις αυτές στις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν ένα μόνο μέρος της γενικότερης εκκαθάρισης που επρόκειτο να συμπεριλάβει επίσης τη δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ανακαλυφθεί και λίστες με ονόματα είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μόλις το 1,5% των ενόπλων δυνάμεων ήταν υπέρ του πραξικοπήματος, ωστόσο, οι υποστηρικτές του Γκιουλέν είχαν διασκορπιστεί στα διάφορα στρώματα του στρατού.