Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έφερε η πρόταση για συμβιβασμό που πρότεινε στην Βρετανία ο Τουσκ. Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να έχουν ικανοποιηθεί από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες και στόχο έχουν να αποτραπεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωση!

Αξίζει να τονιστεί πως ήδη οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου θα είναι τελικά αρκετά δύσκολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ισπανία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για έλλειψη σθένους, ενώ παρόμοια αντίδραση έχουν και η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία που μιλούν για διακρίσεις που έχουν θύματα χιλιάδων υπηκόων τους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως είναι πρόθυμος να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε «νέα διαπραγμάτευση» στη Σύνοδο Κορυφής και συμπλήρωσε:

Δεν μπορεί να υπάρχει βέτο από χώρες εκτός της ευρωζώνης για αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης. Η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη

Η Γερμανία, όμως, χαρακτηρίζει τις προτάσεις που υπέβαλε ο Τουσκ φιλόδοξες. 

Την Παρασκευή ο Κάμερον θα επισκεφθεί την Πολωνία και τη Δανία, στο πλαίσιο της διπλωματικής περιοδείας του για την προώθηση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ να διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.