Αποτεφρώθηκε η σορός του Κάστρο  ο οποίος άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών. Η τέφρα του θα ενταφιαστεί στο ίδιο κοιμητήριο με τον Χοσέ Μαρτί. Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν εθνικό πένθος εννέα ημερών.

Τις πρώτες ώρες του Σαββάτου αποτεφρώθηκε η σορός του Φιντέλ Κάστρο, «σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο σύντροφος Φιντέλ», σε μία ιδιωτική τελετή.

Με βάση το πρόγραμμα εθνικού πένθους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη το απόγευμα οι πολίτες της Κούβας θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη τους στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η τέφρα του θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το νησί της Κούβας σε ανάμνηση της νικηφόρου πορείας του 1959.

Εκεί θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, όπου θα τελεστεί ταφή στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας. Στο ίδιο κοιμητήριο έχει ταφεί και ο Χοσέ Μαρτί.

Να θυμίσουμε πως την ανακοίνωση του θανάτου του Κομαντάντε έκανε ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του, Ραούλ Κάστρο. «Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ της Παρασκευής», είπε ο Ραούλ Κάστρο και κατέληξε λέγοντας “Hasta la victoria siempre!” (“Μέχρι τη νίκη” )!

Διαβάστε επίσης:

Τέλος εποχής με το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο- Μηνύματα συγκίνησης (Photos- Videos)