Πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο θα φθάσει η ειδική αποστολή της NASA, Parker Solar Prob, η οποία πήρε το όνομά της απ’ τον Αμερικανό φυσικό Eugene Parker.

Το σκάφος Parker Solar Prob θα πλησιάσει το 2024 τον Ήλιο περισσότερο απ’ ό,τι έχει κάνει κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα.

Το διαστημικό σκάφος έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και κόστους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατασκευάσθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins KAI θα εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2018.

To 2024, το Parker Solar Prob θα εισχωρήσει για πρώτη φορά στην «ατμόσφαιρά» του (γνωστή και ως στέμμα ή κορώνα), σε απόσταση σχεδόν επτά εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του άστρου μας και σε θερμοκρασίες κοντά στους 1.400 βαθμούς Κελσίου.

Ο Parker θα γιορτάσει σύντομα τα 90ά γενέθλιά του και πρόκειται για την πρώτη φορά που η NASA τιμάει έναν εν ζωή επιστήμονα.

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει τη δική του αποστολή στον Ήλιο, το σκάφος Solar Orbiter, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το Φεβρουάριο του 2019.

Photo: Johns Hopkins University /Applied Physics Laboratory