Αποστολή στις Βρυξέλλες

LIKE US ON FACEBOOK

Όταν ολόκληρη η Ευρώπη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη Γαλλία και το Βέλγιο, με την πρωτεύουσα του Βελγίου να είναι σε κόκκινο συναγερμό για τρομοκρατική επίθεση, σίγουρα τα πράγματα είναι λίγο περίεργα όταν βρίσκεσαι ξαφνικά στην πόλη που θεωρείται νούμερο 1 στη λίστα με τις πόλεις που απειλούνται.

Κάπως έτσι βρέθηκα κι εγώ στο κέντρο της Ευρώπης, χωρίς να γνωρίζω τί θα αντικρίσω και ούσα τρομοκρατημένη από τις εικόνες που κυκλοφορούσαν στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Μόλις 13 μέρες πριν το προγραμματισμένο μου ταξίδι στις Βρυξέλλες έγινε η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, της οποίας επακόλουθο ήταν το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών ακόμα και στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας και τα αυστηρά μέτρα της Κυβέρνησης του Βελγίου προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή επίθεση, παρόμοια με αυτή του Παρισιού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι προβληματισμοί μέρα με τη μέρα μεγάλωναν και οι αμφιβολίες για το αν πρέπει τελικά να ταξιδέψω ή να το ακυρώσω με έφερναν όλο και πιο κοντά στο να πατήσω το κουμπί της ακύρωσης.

Οι εικόνες που μετέδιδαν τα Μέσα και η γνωστοποίηση ότι για 3 μέρες το μετρό παρέμεινε κλειστό στην πρωτεύουσα του Βελγίου για λόγους ασφαλείας, με τα σχολεία να ακυρώνουν ένα ένα τα μαθήματά τους έβαζαν ακόμα και τον πιο τολμηρό ταξιδιάρη σε σκέψεις.

«Πώς θα είναι τα πράγματα;», «Υπάρχει πραγματικά κίνδυνος για επίθεση;», «Οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν ξεχυθεί σε κάθε γωνία όπως βλέπω στις ειδήσεις;», «Πώς θα είμαι τουρίστρια σε μια πόλη που είναι σε κόκκινο συναγερμό;», ήταν μόνο μερικές από τις, θεωρώ λογικές, σκέψεις που έκανα τις παραμονές του ταξιδιού.

Εν τέλει το προγραμματισμένο μου ταξίδι το έκανα κανονικά, κρατώντας φυσικά τις επιφυλάξεις μου για το τί θα αντιμετωπίσω.

Φτάνοντας την ημέρα που το μετρό είχε ανοίξει και ο συναγερμός είχε πέσει από το 4 στο 3, δεν μπορώ να έχω προσωπική εικόνα για το αν όντως οι Βρυξέλλες ήταν πόλη-φάντασμα τις προηγούμενες μέρες.

Απ’ ό, τι έμαθα στη συνέχεια και όπως διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια το βράδυ της πρώτης μέρας που έφθασα, οι Βρυξέλλες ουδεμία σχέση δεν είχαν με την πόλη που λίγο πριν τις γιορτές σφύζει από κόσμο και για να διασχίσεις την Grand Place περνάς από ποδοπατήματα.

Η αστυνομική και στρατιωτική παρουσία στους δρόμους ήταν εμφανής– σε κάθε κεντρικό δρόμο γίνονταν περιπολίες, χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση και να αποτελεί το κεντρικό ενδιαφέρον των Βέλγων πολιτών.

Σε συνομιλίες με ιδιοκτήτες μαγαζιών, έμαθα πως δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια μαγαζιά που κλείνουν το ξημέρωμα να κατεβάζουν ρολά πριν τα μεσάνυχτα. Ενώ το απόγευμα η κίνηση στους δρόμους και στα εμπορικά καταστήματα ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, το βράδυ ο φόβος κρατούσε Βέλγους πολίτες και τουρίστες μακριά από τη νυχτερινή διασκέδαση.

Οι επόμενες μέρες κύλησαν σε παρόμοιο κλίμα, με τους τουρίστες, ωστόσο, το Σαββατοκύριακο να αυξάνονται και να μπορεί να πει κανείς πως η πόλη επανέρχεται σιγά σιγά στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Μετά από μια εβδομάδα που ο φόβος ήταν εμφανής και ο κόσμος κοιτούσε συνεχώς τριγύρω του αγωνιωδώς, το κέντρο της Ευρώπης ξεκίνησε να ζει και πάλι τις παλιές ημέρες δόξας- σε μικρότερο φυσικά βαθμό-, με τους ντόπιους, όμως, ακόμα να ανησυχούν για τον μειωμένο τουρισμό των φετινών Χριστουγέννων.

Λίγο πιο έξω από τις Βρυξέλλες, στην ιστορική Μπριζ, το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό.

Η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης και οι μειωμένοι τουρίστες της πρωτεύουσας δεν φάνηκαν να επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο τη μικρή πόλη, που απέχει μόλις μια ώρα με το τραίνο από την πρωτεύουσα.

Ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου με πληροφόρησε πως οι κάτοικοι της Μπριζ δεν ανησυχούν καθόλου και ζουν σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς από την πρωτεύουσα. Σχολίασε, ωστόσο, πως το βασικό πρόβλημα με το Βέλγιο είναι τα ανοιχτά σύνορα, απ΄όπου μπορεί να έχει κάποιος ελεύθερη πρόσβαση χωρίς να υπόκειται σε κάποιο έλεγχο. Έτσι είναι πολύ απλό για τον κάθε έναν που θέλει να προκαλέσει κακό να εισέλθει στη χώρα.

Μπορεί οι Βρυξέλλες φέτος να μην δουν τον κόσμο που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και κάτι τέτοιο να έχει σοβαρό αντίκτυπο στον τζίρο των καταστημάτων, όμως οι ελπίδες όλων στρέφονται στο να είναι το μοναδικό αποτέλεσμα της απειλής για τρομοκρατική επίθεση και να μην ζήσουμε γεγονότα παρόμοια με της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι.

Βρυξέλλες
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved