Απορρίπτει η Λευκωσία τα σενάρια για «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο τον Ιούνιο, λέγοντας πως οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώνονται.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, τόνισε μάλιστα πως «η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».

Τι έλεγαν νωρίτερα οι πληροφορίες;

Για την πιθανότητα πρόκλησης ενός «θερμού επεισοδίου» στην Κύπρο έκαναν νωρίτερα λόγο πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέροντας συγκεκριμένα πως είναι πιθανό να προκληθεί κάποιο επεισόδιο με την Τουρκία τον Ιούνιο, όποτε και θα αρχίσει εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική Total.

Οι πηγές του ΥΠΕΘΑ τόνιζαν συγκεκριμένα:

Η εκτίμηση είναι ότι πιθανολογούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη

Οι ίδιες πηγές μάλιστα υπενθύμιζαν πως κάτι τέτοιο δεν αποτελέσει έκπληξη, καθώς έχει συμβεί και στο παρελθόν με το ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός”.

Οι κύκλοι του ΥΠΕΘΑ έστειλαν, ωστόσο, μήνυμα πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, διότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε επεισόδιο.

«Σκηνοθετημένα πολλά επεισόδια»

Οι πηγές του ΥΠΕΘΑ, αναφερόμενες σε πρόσφατα “επεισόδια” στο Αιγαίο, τόνισαν πως πως πολλά απ’ αυτά είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ.

Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Το καλό είναι ότι και οι Νατοϊκή δύναμη που πλέει στη Mεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των Νατοϊκών δυνάμενων. Οι διοικητές της δύναμης που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά “report” καταγράφοντας αναλυτικά την τουρκική δραστηριότητα

Οι ίδιοι κύκλοι προχώρησαν μάλιστα στη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση έχει προνοήσει, αυξάνοντας την στρατιωτική παρουσία στα νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το προσωπικό στις μονάδες έχει αυξηθεί απ’ το 17% στο 48%.

«Οι έμπειροι Τούρκοι πιλότοι έχουν αποστρατευθεί, ή εκδιωχθεί (σ.σ λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος), και τώρα τα αεροσκάφη τα πιλοτάρουν ‘’πιτσιρικάδες’’ φοβισμένοι με ελάχιστη πείρα» τόνισαν», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Τέλος, οι πηγές του ΥΠΕΘΑ προκειμένου να δώσουν ένα παράδειγμα, αναφέρθηκαν σε περίπτωση όπου τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, πραγματοποιώντας πτήσεις στα 17.000 πόδια.

Οι Έλληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα ‘’κλειδωθούν’’ από τα οπλικά συστήματα των Ελλήνων και έριξαν fler (σ.σ αντίμετρα καπνού – θερμότητας). Αυτό είναι δείγμα πανικού κι ότι πρόκειται για πιτσιρικάδες