Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος του στρατού κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία απέτυχε και έτσι η κατάσταση άρχισε να ηρεμεί στην χώρα. Κατά το διάγγελμα του αφού έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «πραξικόπημα» και μίλησε «για έντονη κινητικότητα».

Το διάγγελμα του Ερντογάν:

«Θα τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται με το πραξικόπημα,απ’όποιο Θεσμό κι αν προέρχονται» επισήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας και τόνισε:

«Σήμερα υπήρξε κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις. Στη συνέχεια συνέχεια υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους. Το “παράλληλο κράτος” επιχείρησε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για προδοσία και προειδοποίησε ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν, ενώ διαβεβαίωσε πως  ό,τι και να κάνουν, δεν θα τα καταφέρουν.

Και προανήγγειλε επίσης, ξεκαθάρισμα στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

«Στο αεροδρόμιο που επιτέθηκαν οι τρομοκράτες πριν λίγες μέρες, είχαμε ουσιαστικά πάλι μια τρομοκρατική απάντηση.Τα F16 τα έχουμε για να εξασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας μας. Σήμερα φθάσαμε στο σημείο να απειλούν τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμένα δηλαδή» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος  και τόνισε:

Στέλνω μήνυμα σε ΜΜΕ του εξωτερικού που έβγαλαν είδηση ότ ο στρατός πήρε την κατάσταση στα χέρια του

«Αυτή τη στιγμή η ώρα μας είναι 4:30, εκατομμύρια άνθρωποι είναι στους δρόμους. Θα είμαστε πάντα μαζί κι ενωμένοι, όλοι μαζί θα έχουμε σαν πιο σημαντικό την χώρα μας » επισήμανε και κλείνοντας τις δηλώσεις του ανέφερε: «Όλοι όσοι είδατε με τα τανκς στους δρόμους θα γυρίσουν έτσι όπως ήρθαν. Να έχετε υπομονή και όλα θα βγουν στην επιφάνεια».

Να σημειωθεί, πως ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Ισμαήλ Καχραμάν επισήμανε στον ίδιο σταθμό πως το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως, μετά από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με όσα  δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV: «Το πραξικόπημα κατεστάλη» και πρόσθεσε:

Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι υπεύθυνοι θα δικαστούν για εσχάτη προδοσία.

Επίσης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πάνω από 100 φέρεται να ήταν οι συμμετέχοντες  στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, μάλιστα μερικοί από αυτούς βρίσκονται πλέον στα χέρια της αστυνομίας. .Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και 13 άτομα τα οποία  προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Επίσης, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού:

Η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό είναι υπό έλεγχο μετά από απόπειρα πραξικοπήματος

«Δυστυχώς απόψε το βράδυ έγινε μια εξέγερση η οποία είχε σκοπό να αμαυρώσει το δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας μας. Ουσιαστικά πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες» σημείωσε και τόνισε:

«Δυστυχώς έκαναν μια τέτοια επίθεση αλλά ο λαός μας έδειξε με τη στάση του τη πίστη του στο υπάρχον κόμμα το οποίο έχει ψηφιστεί με δημοκρατικό τρόπο. Καταφέραμε να διευθετήσουμε το θέμα σχετικά άμεσα ξεκινώντας απ’ την Κωνσταντινούπολη».

«Όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν ομόφωνη στάση ενάντια στο πραξικόπημα κι έδειξαν έμπρακτα τη στάση τους υπέρ της Δημοκρατίας. Δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν ποτέ. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σχετικά με την άφιξη Ερντογάν» δήλωσε και πρόσθεσε: Αυτό που έγινε αποτελεί ύβρη και ασέβεια
Θα πληρώσουν όλοι όσοι συμμετείχαν στο πραξικόπημα».

Ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του ανέφερε:

Έχουμε ξεκινήσει ήδη ενέργειες για να συλλάβουμε όλους όσους εμπλέκονται

Εκπέμπει ξανά το κρατικό κανάλι:

Πήραμε και πάλι τον έλεγχο του καναλιού από τους πραξικοπηματίες δήλωσαν οι παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης.

Να σημειωθεί, πως αναμένεται δήλωση του Ερντογάν μόλις φτάσει στην Κωνσταντινούπολη.

Πανηγυρισμοί στους δρόμους:

Τα tweets του Αλέξη Τσίπρα:

 

Δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλης:

Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε πως το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογο του αλλά και με τον Τούρκο Πρόεδρο και τόνισε:

Υπήρξε μήνυμα διπλωματικών συμβούλων Ελλάδας – Τουρκίας. Μεταφέραμε μήνυμα στήριξης της νόμιμα εκλεγμένης κυβερνήσεως

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο εναέριος χώρος της Τουρκίας έχει κλείσει, ότι πετάει μπορεί να καταρριφθεί.