Σε αποκαλύψεις για το πότε θα είναι έτοιμη η συμφωνία για τους αυτοκινητόδρομους προχώρησε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ειδησεογραφικό site.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η νέα συμφωνία θα είναι έτοιμη σε περίπου ενάμισι μήνα.

Για τον κ. Σπίρτζη, οι αλλαγές πρόκειται να περιλαμβάνουν μείωση στα διόδια για εκείνους που κάνουν χρήση των αυτοκινητόδρομων για μικρές αποστάσεις, διέλευση χωρίς πληρωμή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές τιμές για όσους η δουλειά τους είναι σ’ άλλο δήμο και χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους, αλλά και δωρεάν διέλευση όταν η μετακίνηση ανάμεσα στους δήμους δεν γίνεται με εναλλακτικό τρόπο.

Τι είπε για την αύξηση στα εισιτήρια των ΜΜΜ;

«Έπρεπε από το καλοκαίρι που έγιναν οι συμφωνίες σε πολλές υπηρεσίες και σε πολλά προϊόντα, να αυξηθεί η τιμή λόγω αύξησης του ΦΠΑ.

Αυτό δεν το κάναμε άμεσα, γιατί θέλαμε να δούμε πώς μπορούμε οι ομάδες των πολιτών που έχουν αδυναμία να μην επιβαρυνθούν με αυτή την αύξηση και πιστεύω ότι τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά.

Τα καταφέραμε για τους εξής λόγους: πρώτον για ένα πολύ μεγάλο διάστημα προωθήθηκε η τιμή της αύξησης του ΦΠΑ στην υπάρχουσα τιμή. Μέχρι δηλαδή τώρα που διατηρήσαμε τις ίδιες τιμές.

Δεύτερο, γιατί περάσαμε κάτι που δεν υπήρχε ούτε τα χρόνια της ευημερίας, πόσο μάλλον τώρα με τα πενιχρά οικονομικά που διαχειριζόμαστε: ελεύθερη μετακίνηση των άνεργων συμπολιτών μας, που το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό για να μπορούν οι άνεργοι, που πλέον είναι απίστευτα μεγάλο το νούμερο τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, να μετακινούνται δωρεάν.

Το τρίτο είναι ότι για τις κατηγορίες των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συχνά, καθημερινά τις αστικές μεταφορές, που είναι οι άνθρωποι της εργασίας, της καθημερινής χρησιμοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς, άρα χρησιμοποιούν τη μηνιαία κάρτα, κρατήσαμε τη μηνιαία κάρτα στην παλιά τιμή και δεν αυξήθηκε.

Αυξήθηκε η τιμή του εισιτηρίου και έφτασε στην τιμή του 1,40 ευρώ, αλλά αυξήθηκε και ο χρόνος. Επομένως όχι μόνο προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε, κατά τη γνώμη μου, και για τις ομάδες πολιτών οι οποίες αδυνατούν, αυτή τη στιγμή περνάνε πολύ πιο άσχημα και πιο δύσκολα από άλλους συμπολίτες μας να εφαρμόσουμε μια κοινωνική πολιτική, αλλά και γι’ αυτούς που παροδικά χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να αυξήσουμε αν μη τι άλλο το χρόνο ώστε να παίρνουν περισσότερο χρόνο στην τιμή που πληρώνουν».