Αποφυγή νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια, χάρη στον Φρανσουά Ολάντ που με την παρουσία του στη χώρα μας επισκίασε τις διαφορές και σήμανε πρόωρα τέλος στις διαπραγματεύσεις για τα νέα προαπαιτούμενα, με την κυβέρνηση να κερδίζει χρόνο.

Μέχρι και η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του  Γιώργου Σταθάκη με τους απεσταλμένους των θεσμών σήμερα, συρρικνώθηκε σημαντικά όμως χάρη στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ θα κρατήσει μόλις 2-2,5 ώρες επειδή οι υπουργοί θα παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις και στην ομιλία του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, ενώ στις 15.30 θα τελειώσει για να προλάβουν οι επικεφαλής και τα κλιμάκια των ελεγκτών τις πτήσεις με τις οποία θα αναχωρήσουν για τις χώρες τους.

Ουσιαστικά, τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώθηκε πως δεν έληξε κατ’ουσίαν κανένα θέμα. Οι απεσταλμένοι των θεσμών δεν είπαν ούτε ένα “ναι” στα όσα συζητήθηκαν, ενώ φεύγοντας πρόκειται να αφήσουν και μία λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να είναι έτοιμα κατά την επιστροφή τους  μετά τις 10 Νοεμβρίου , ανοίγοντας το δρόμο για την καταβολή των επόμενων δόσεων .
 
Όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Αυτά που κρατά η κυβέρνηση από τη γρήγορη  επίσκεψη του κουαρτέτου είναι τα εξής:

Διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Η σημερινή σύσκεψη των κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου ξεκινά από εκεί που σταμάτησε χθες, δηλαδή τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. Οι δανειστές ζητάνε να επιτραπούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη και περιουσίες άνω των 120.000 ευρώ. Ωστόσο το  χάσμα με την κυβέρνηση, παραμένει αγεφύρωτο, ενώ το ζήτημα αφορά μία μικρό αριθμό προβληματικών δανείων και η συζήτηση δεν έχει στραφεί στα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Στάση αναμονής για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, οι θεσμοί αμφισβητούν την επάρκεια των ήδη ληφθέντων μέτρων. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη πως θα πείσει τελικά τους θεσμούς, αν φανεί πως η ύφεση στην οικονομία είναι μικρότερη και επομένως, οι ανάγκες για δημοσονομικά μέτρα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερες σε σχέση με τις σημερινές.

Ασφαλιστικό και συντάξεις

Παρά τη μείωση των συντάξεων που ήδη επιβλήθηκε, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες μεγάλες περικοπές. Εγγυάται πως οι εξοικονομήσεις από περικοπές σε κύριες συντάξεις θα είναι τέτοιες, που θα λειτουργήσουν σαν ισοδύναμα για να αποφευχθεί η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Ανατροπές στο δημόσιο:

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση πρόκειται να κλείσει οριστικά το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού και του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Προς επίρρωση των ανατροπών σε μισθούς και όρους απασχόλησης,  το Δεκέμβριο αναμένεται και νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσπευση αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών:

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το νομοσχέδιο πρέπει να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με δεδομένο πως έχει  ήδη καθυστερήσει. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται και τα αποτελέσματα των ελέγχων τα οποία θα υποδείξουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Αγορές-Ενέργεια:

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν τα κυβερνητικά σχέδια γύρω από το ζήτημα των αγορών και της ενέργειας ρωτώντας λεπτομέρειες, χωρίς να δηλώνουν ανοικτά αποδοχή ή απόρριψή τους με τις τελικές αποφάσεις να έρχονται έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στα μέσα του ερχόμενου μήνα.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC