Οι πέντε δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισαν το προσχέδιο για ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.

Έτσι, εγκρίθηκε το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος προκειμένου να οριστεί ο οδικός χάρτης για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία και το σώμα των 15 μελών αναμένεται να το υιοθετήσει αργότερα την Παρασκευή.

Η Samantha Power, Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη τηλεφώνησε σε κάθε ένα από τα 10 μέλη προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με το κείμενο.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στις 16:00 (τοπική ώρα).

Το σχέδιο των τεσσάρων σελίδων υποστηρίζει μια πανεθνική εκεχειρία στη Συρία για να τεθεί σε ισχύ «μόλις οι εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αρχίσουν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Το σχέδιο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, ουσιαστικά βασίζεται στις επίσημες διαπραγματεύσεις τις οποίες θα συγκαλέσουν τα Ηνωμένα Έθνη με εκπροσώπους της Συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Το κείμενο του πλάνου «καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως κάθε επίθεση εναντίον αμάχων» και επίσης εξηγεί «ότι ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας».

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι σε χθεσινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,  σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στη χρηματοδότηση του ISIS, υιοθέτησε ψήφισμα που περιλαμβάνει κυρώσεις σε οποιονδήποτε είναι υποστηρικτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι κυρώσεις που θα επιβάλονται στα άτομα που υποστηρίζουν τον ISIS περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Μέσα σε 120 μέρες τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ καλούνται να έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για τον περιορισμό της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

Θυμηθείτε εδώ το ρεπορτάζ του iPop με όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον ISIS και εδώ αναλυτικά όλες τις αιματηρές επιθέσεις του ISIS το 2015.