Αποχωρούν αύριο, Παρασκεύη, αλλά θα επιστρέψουν και πάλι την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα. Πριν φύγουν όμως, κάνουν νέα συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό.

Στην συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους δανειστές την Πέμπτη έγινε νύξη για όλα τα φλέγοντα ζητήματα σχετικά με το ασφαλιστικό.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ξεκαθάρισε πως δεν ζητήθηκε περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για «μια συζήτηση αναλυτική και σκληρή, η οποία όμως προώθησε τα θέματα που θέλει η ελληνική πλευρά και ελπίζουμε να καταλήξει σε κάτι καλό για την κοινωνία. Τους ενημερώσαμε ότι έχουμε παράλληλο διάλογο με την κοινωνία για το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να υπάρξουν αλλαγές».

Ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει σύντομα.

Σημειώνεται πως, μπορεί το κουαρτέτο να αποχωρεί, όμως τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θα παραμείνουν στην Ελλάδα και θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την άποψη πως: «Η κυβέρνηση επιθυμεί τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η μείωση όμως του χρέους, είναι μία πρόταση που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησης, και είναι απολύτως απαραίτητη για την Ελλάδα, μια και το χρέος, πέρα από την οικονομική του διάσταση, είναι και ένα εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης», ενώ τόνισε πως οι ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό συνάδουν με τις αξίες της αριστεράς.

Συνάντηση είχε νωρίτερα και ο Γιάννης Στουρνάρας με το κουαρτέτο για τα κόκκινα δάνεια. Συζητήθηκαν οι στόχοι για κάθε τράπεζα για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά και το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ίδρυση εταιρειών για την διαχείρισή τους.

Από 29 Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η αδειδότηση σε εταιρείες διαχείρισης των δανείων. Τρεις εταιρείες πρόκειται να συσταθούν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στόχος της ΤτΕ είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Photo: Nick Paleologos / SOOC