Πρεμιέρα έκαναν περνώντας το κατώφλι του ΓΛΚ τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το πρωί της Τρίτης ενώ οι πρώτες αποχωρίσεις ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τη 13:00 το μεσημέρι. Στο κτήριο της οδού Πανεπιστημίου μετέβησαν περίπου 12 άτομα από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με βασικό αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και ο κ Μάρδας.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα λειτουργούν -καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων- αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.

Πως θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις;

«Δια αντιπροσώπου» θα συνομιλεί η κυβέρνηση με τους απεσταλμένους της Τρόικα που ήρθαν ήδη ή θα καταφτάσουν τις επόμενες ώρες στην Αθήνα.

Εκτός από μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας που θα έχουν ο κύριος Τσακαλώτος και άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί οι συναντήσεις θα γίνονται είτε μέσω υπαλλήλων των υπουργείων με τα τεχνικά κλιμάκια, είτε μέσω εκπροσώπων που θα οριστούν από κάθε υπουργό για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών. «Αργότερα, εάν χρειαστεί, θα διεξαχθούν και συναντήσεις με υπουργούς» έλεγε αρμόδια πηγή.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ενδίδει στις αξιώσεις των δανειστών για επιτόπιους ελέγχους στα υπουργεία και υπουργός της κυβέρνησης έλεγε πως «οι συναντήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν οι θεσμοί».

Οι αξιώσεις του ΔΝΤ

Οι διαθέσεις τους από τη χώρα μας φάνηκαν και σε ειδική έκθεση του Ταμείου για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, καθώς εστιάζονται σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, δηλαδή:

  • να ανατραπούν όλες οι νέες παρεμβάσεις για συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις
  • να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • να διατηρηθεί ο χαμηλός μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών
  • να τεθούν περιορισμοί στις απεργίες και συνδικαλιστικές ελευθερίες όπως ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η «Καυτή» ατζέντα

Στην πρώτη θέση της ατζέντας των θεμάτων που θα πρέπει να συζητηθούν με τους Θεσμούς είναι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών με τα στοιχεία να δείχνουν εκτροχιασμό, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls. Ήδη παράγοντες και από τις δύο πλευρές παραδέχονται ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 1% το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017 είναι ανέφικτοι και ως εκ τούτου θα πρέπει οι συζητήσεις να ξεκινήσουν σχεδόν από την αρχή.

Δύσκολο θέμα όμως είναι και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς οι Θεσμοί επιμένουν στη λήψη μέτρων που θα μειώσει άμεσα την Ασφαλιστική δαπάνη στο Δημόσιο.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των αλλαγών ή ακόμα και της ανάκλησης για τα νομοσχέδια που πέρασε μονομερώς η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Στη λίστα βρίσκονται η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και Ταμεία και οι επαναπροσλήψεις απολυμένων στο Δημόσιο.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη ισοδύναμων μέτρων ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνονται οι μειώσεις του 2012 στις συντάξεις.

Ξεχωριστό και κρίσιμο κεφάλαιο είναι η κατάσταση στις τράπεζες μετά την επιβολή των capital controls, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστούν.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα λειτουργούν παράλληλα αρκετές διαφορετικές ομάδες εργασίας για δημοσιονομικά, ασφαλιστικό, εργασιακά, αγορές προϊόντων, τράπεζες, ενώ τουλάχιστον οι δύο από αυτές θα εγκατασταθούν μόνιμα στο Γενικό Λογιστήριο και την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να δίνουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στους επικεφαλής των κλιμακίων.

Τρίτο πακέτων προαπαιτούμενων-δάνειο γέφυρα

«Πρέπει ως τον Δεκαπενταύγουστο να έχουμε τελειώσει τη συμφωνία, αλλιώς από τις 16 Αυγούστου θα είμαστε νεκροί» έλεγε χθες σημαίνων παράγοντας της κυβέρνησης.

«Μερικοί θα ήθελαν και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να κλείσει η συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα γίνει» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης  Τσακαλώτος. Αλλά, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Μίνα Αντρέεβα, δεν αποκλείεται η αξίωση αυτή να συνδεθεί με την καταβολή της πρώτης δόσης των περίπου 9 δισ. ευρώ που θα ζητήσει να λάβει άμεσα και προκαταβολικά η Ελλάδα από το νέο δάνειο, για να καλύψει συσσωρευμένες υποχρεώσεις της 5 δισ. προς το εξωτερικό και άλλων 4 δισ. προς το εσωτερικό.

Η ελληνική πλευρά αμύνεται, λέγοντας πως «ούτε στη συμφωνία της Συνόδου ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων». Στην τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων, θεωρείται δεδομένο πως οι σκληροί της ευρωζώνης θα θελήσουν να εντάξουν και μέτρα όπως η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών και των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων, καθώς και ριζικές αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους.