Όταν ένας άνθρωπος μαθαίνει για την απιστία του συντρόφου του, συχνά περνάει απ’ το μυαλό του η εξής σκέψη: Είναι μόνο θέμα απιστίας ή μήπως έχει να κάνει και με κάποιου είδους εθισμό στο σεξ; Ή είναι συνδυασμός και των δύο; Και τελικά, ποια είναι η διαφορά τους;

Αρχικά, πρέπει να επιχειρήσουμε να ορίσουμε αυτές τις δύο έννοιες, προκειμένου να τις κατανοήσουμε.

Η απιστία είναι το “σπάσιμο” της εμπιστοσύνης, το οποίο συμβαίνει όταν ένα μέλος της σχέσης διατηρεί σεξουαλικά ή ερωτικά μυστικά απ’ τον σύντροφό του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτός ο ορισμός δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο πορνό, σε επισκέψεις σε strip club ή σε διατήρηση λογαριασμού σε hookup apps. Αντ ‘αυτού, εστιάζει στην απώλεια της εμπιστοσύνης στη σχέση.

όταν έχει απιστήσει

Ο μεγαλύτερος πόνος προκαλείται απ’ το ψέμα, τα μυστικά και το γεγονός ότι ο εξαπατημένος σύντροφος δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρος για το τι να πιστέψει απ’ αυτά που λέει ή κάνει το ταίρι του.

Αυτό δεν είναι το ίδιο με το σεξουαλικό εθισμό. Οι ειδικοί συνήθως χρησιμοποιούν τα εξής κριτήρια προκειμένου να ορίσουν τον εθισμό στο σεξ:

  • Ενασχόληση στο σημείο της εμμονής στη σεξουαλική φαντασία και / ή δραστηριότητα
  • Απώλεια του ελέγχου της χρήσης της σεξουαλικής φαντασίας και / ή της δραστηριότητας

Οι αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τις εκτός ελέγχου σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προβλήματα στις σχέσεις, στην εργασία ή στο σχολείο, μείωση της σωματικής υγείας, κατάθλιψη, άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση, απομόνωση, απώλεια ενδιαφέροντος για προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες.

Μπορεί κάποιος να κερατώνει και να είναι παράλληλα εθισμένος στο σεξ;

Η σύντομη απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι ναι. Αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που απατούν και εθισμένοι στο σεξ.

Εάν ένα άτομο κρατάει σημαντικά σεξουαλικά και ρομαντικά μυστικά απ’ το άλλο του μισό, τότε το απατά.

απιστία

Το άτομο αυτό μπορεί επίσης να έχει εμμονή με το σεξ και ν’ αδυνατεί να σταματήσει, ακόμα κι αν γνωρίζει ότι είναι λάθος. Αν ισχύει αυτό, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα το άτομο αυτό να είναι εθισμένο στο σεξ.

Αλλά πολλοί άνδρες και γυναίκες κερατώνουν, ακόμη και τακτικά, χωρίς να πληρούν κανένα απ’ τα κριτήρια για εθισμό στο σεξ.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλοί σύντροφοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ψευδώς τον εθισμό στο σεξ ως δικαιολογία για την απιστία τους.

Σε κάθε περίπτωση, η απιστία αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα κι αν υφίσταται στη σχέση σου, χρειάζεται πολλή συζήτηση με τον σύντροφό σου προκειμένου ν’ αντιληφθείς τι τον οδήγησε στο κέρατο και ν΄αποφασίσεις εάν μπορείς να τον συγχωρήσεις και να συνεχίσεις ή όχι.