Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου. Τώρα!

LIKE US ON FACEBOOK

Μια μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε πως η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων για σύντομες χρονικές περιόδους μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ερευνητές από μια ομάδα απ’ το Πανεπιστήμιο Crnegie Mellon και την ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε 30 άτομα τα οποία καλούνταν να απενεργοποιήσουν όλες τις ειδοποιήσεις στο κινητό τους για μια εβδομάδα.

Η ομάδα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρει 30 ανθρώπους πρόθυμους να συμμετέχουν σ’ ένα τέτοιο πείραμα.

Η μελέτη με τίτλο “Πρόκληση- Μην ενοχλείτε” ξεκίνησε το 2015 και οι 30 συμμετέχοντες ήταν ένα μείγμα αρσενικών και θηλυκών, ηλικίας 19-56 ετών.

Τα άμεσα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονται πιο παραγωγικοί και λιγότερο αποστασιοποιημένοι. Ωστόσο, το να έχουν απενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις έκανε ορισμένους να νιώθουν απομονωμένοι και περισσότερο ανήσυχοι. Βέβαια, το άγχος δεν μεταφράστηκε σε πιο σοβαρό, συστηματικό.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων μετά από το πρώτο 24ωρο είπαν στους ερευνητές πως θα άλλαζαν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις ειδοποιήσεις στο κινητό τους.

Τώρα το 2017 η έρευνα διαπίστωσε πως η αλλαγή αυτή των συμμετεχόντων δεν ήταν πρόσκαιρη.  Αυτό ήταν και ένα βασικό εύρημα της μελέτης που προηγούμενες προσπάθειες είχαν αποτύχει, η αλλαγή δηλαδή της συμπεριφοράς μακροπρόθεσμα.

Εκτελώντας το πείραμα μιας μέρας αποχής από τις ειδοποιήσεις, οι συμμετέχοντες είχαν μειώσει το άγχος και την απόσπαση της προσοχής τους για τα επόμενα χρόνια.

Με την απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων η έρευνα έδειξε πως γίνεσαι πιο αδύνατος, απαλλάσσεσαι απ’ το άγχος και επομένως είσαι πιο χαρούμενος!

Πόσο εύκολο είναι όμως να το περιορίσεις;

Δεν άλλαξαν όλοι οι συμμετέχοντες εντελώς τη συμπεριφορά τους όσον αφορά τις ειδοποιήσεις.

Για παράδειγμα αυτοί που είχαν απενεργοποιήσει εντελώς τις ειδοποιήσεις στο Skype τις ενεργοποίησαν μόνο για τις επαγγελματικές τους επαφές όχι όμως για τις προσωπικές.
Ένας άλλος κράτησε ενεργές τις ειδοποιήσεις για τα sms του όχι όμως για το Facebook και τα άλλα κοινωνικά μέσα.

Είναι στο χέρι σου να απεξαρτητοποιηθείς από το κινητό σου ή να το περιορίσεις στον βαθμό που είναι δυνατό.

Photo: ANATOLII BABII/ISTOCK/GETTY IMAGES
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved