Στην δημοσιότητα έδωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στοιχεία από τους πνιγμούς προσφύγων στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ μέσα στις πρώτες μέρες του Γενάρη πνίγηκαν περισσότεροι πρόσφυγες απ’ ό, τι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις Ιανουαρίου 218 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στην Μεσόγειο. Ο ίδιος αριθμός είχε καταγραφεί για το 2015 για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ποιος είναι ο λόγος;

Ότι οι διακινητές πλέον κάνουν χρήση μικρότερων σκαφών και χαμηλότερης ποιότητας.

Εκπρόσωπος του ΔΟΜ τόνισε πως εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει «πανικό στην αγορά πως όλο αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ ακόμη».

Επιπλέον πρόσθεσε πως «Υπήρξε μια πολύ αξιοσημείωτη περίοδος στα τέλη της χρονιάς, όταν δεν αναχωρούσαν πλεούμενα από τη Λιβύη και είχαμε ακούσει από τις πηγές μας στη βόρεια Αφρική πως αυτό οφειλόταν σε μάχες ανάμεσα σε φυλές ή ανάμεσα σε συμμορίες για τον έλεγχο της αγοράς. Και τώρα που η διακίνηση εντείνεται ξανά και μοιάζει να είναι πιο θανάσιμη, αναρωτιόμαστε: ποιος είναι ο χαρακτήρας αυτών των οργανώσεων που ανέλαβαν τη διακίνηση;».

Σημειώνεται πως μεταξύ 1ης και 28ης Γενάρη έφθασαν σε Ελλάδα και Ιταλία 55.528 πρόσφυγες, αριθμός μικρότερος από εκείνος των αφίξεων του Ιουλίου του 2015.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι την χρονιά που μας πέρασε 1 εκατ. άνθρωποι πέρασαν από την Μεσόγειο, αριθμός ρεκόρ στα χρονικά.

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC