Με αιχμές προς την χώρα μας ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΣ νωρίτερα μες την ημέρα. Ο κ. Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε την Ελλάδα για το μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ είπε πως η Γερμανία μπορεί να ξεκινήσει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την χώρα μας. Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο Γιάννης Μουζάλας επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση- απάντηση στις δηλώσεις ότι «αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μουζάλας κάλεσε τους ηγέτες των άλλων Κρατών να υλοποιήσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας και τους Ευρωπαίους Ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς

Όσον αφορά τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε πως η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την συμφωνία, αναλαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης.

Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιάννη Μουζάλα:

«Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας Ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης.

Ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του “Δουβλίνου” ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Ε.Ε.

Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας και τους Ευρωπαίους Ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς.

Δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η Ε.Ε. για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά.

Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στην χώρα μας αυτή την στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας λαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης.

Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους».

Photo: Aris Oikonomou / SOOC