Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου σχετικά με την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, από εκείνες που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ότι κάηκαν 15.000 στρέμματα.

Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη, γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου, για να δώσουμε ένα αντίστοιχο συγκριτικό μέγεθος η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα – 10 φορές περισσότερη έκταση

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο μιλάει για 26.900 στρέμματα αν και η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για 39.120 στρέμματα.  Τα στοιχεία προέρχονται απ’ το σύστημα FireHub.

Να σημειωθεί ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα.

Απ’ την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, είχε προχωρήσει σε εκτιμήσεις για 18.500 στρέμματα καμένης γης.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών που διαθέτει προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στην πολιτεία…

Gepostet von Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών am Donnerstag, 17. August 2017

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο  δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας εκτίμησε πως απαιτούνται 30 χρόνια προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές που άφησαν πίσω οι πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια για να αναπτυχθεί ένα δέντρο, ενώ για τη συνολική αποκατάσταση του οικοσυστήματος μπορεί να χρειάζονται τρεις δεκαετίες.

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές στην Ανατολική Αττική, ενώ σε μια εβδομάδα θα έχει γίνει η οριοθέτηση των καμένων περιοχών με τη χρήση και δορυφορικών εικόνων, μετά από απόφαση της σύσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλλίπου, ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσης και εκπρόσωποι άλλων συναρμόδιων υπουργείων.

Διαβάστε ακόμα:

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο: Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές