Η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου ξεκίνησε. Την Παρασκευή οι συμμετέχοντες θα είναι στην Αθήνα και θα συζητήσουν όλα τα «καυτά» ζητήματα. Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, στόχος της Συνόδου δεν είναι οι χώρες του Νότου να διαμορφώσουν ένα δικό τους μέτωπο.

Να σημειωθεί, πως η Σύνοδος πραγματοποιείται με πρωτοβουλία Αλέξη Τσίπρα.

Σ’αυτή συμμετέχοντες θα είναι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Ενώ το παρών θα δώσει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις κι έτσι θα πρέπει τα «καυτά» ζητήματα να πέσουν στο τραπέζι των ηγετών.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρόγραμμα της Συνόδου.

Μάλιστα, στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η άτυπη σύνοδος των 27 πλέον κρατών-μελών στην Μπρατισλάβα.

Η Σύνοδος, λοιπόν, θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. που θα την βοηθήσει αν αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που βιώνει.

Τι επιθυμεί ο Ολάντ;

Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, στόχος του προέδρου Ολάντ φέρεται να είναι η κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης οι χώρες του Νότο να έχουν φτιάξει το δικό τους οδικό χάρτη.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν, πως συγκεκριμένα στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται τα εξής:

  • Μεγαλύτερος αριθμός επενδύσεων που θα φέρει την ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, αλλά παράλληλα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Αναγκαία είναι η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός κανόνων της Ευρώπης
  • Η διασφάλιση του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης
  • Η ενίσχυση των επενδυτικών πακέτων Γιούνκερ

Παράλληλα, αναγκαία κρίνεται η λήψη μέτρων για το προσφυγικό που είναι ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν την Ε.Ε.

 

photo:©INTIMEnews/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ