Νίκη της May χωρίς αυτοδυναμία δείχνει το exit poll για τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, ενώ οι κάλπες έκλεισαν στις 12 το βράδυ ώρα Ελλάδος (22:00 τοπική ώρα) και η καταμέτρηση των ψήφων έχει ήδη ξεκινήσει. Περί τις 02:00 αναμένουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το exit poll των BBC, ITV και Sky, το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 314 έδρες
  • Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 266 έδρες
  • Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός – Κεντροαριστερά): 34  έδρες
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 14 έδρες

Σε σύνολο 650 εδρών και ενώ για την αυτοδυναμία χρειάζονται 326, οι Συντηρητικοί λαμβάνουν 314, οι Εργατικοί 266, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα 34 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14.

exit poll Βρετανία

Το χάσιμο της αυτοδυναμίας δεν ήταν αυτό φυσικά που είχε στο μυαλό της η Theresa May όταν είχε προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Βρετανία θα οδηγηθεί σε μια πολιτική αστάθεια.

Οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν Κυβέρνηση

Βουλευτής των Εργατικών μιλώντας στο BBC εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το κόμμα του Jeremy Corbyn θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η ίδια άσκησε αιχμηρή κριτική στην Theresa May χαρακτηρίζοντας «ύβρη» το γεγονός ότι προκήρυξε πρόωρες εκλογές και ζητούσε λευκή επιταγή για την διακυβέρνηση της χώρας.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το κόμμα της θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς συμφωνίες και συνασπισμούς, αλλά με τρόπο ενωτικό, ένα δημοφιλές μανιφέστο και έναν ισχυρό ηγέτη.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου exit poll των βρετανικών βουλευτικών εκλογών, η στερλίνα σημείωσε απότομη πτώση.

Οι Βρετανοί εκλέγουν 650 βουλευτές για το κάτω σώμα του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Βουλή των Κοινοτήτων.

Σημειώνεται πως η Βρετανία απαρτίζεται απ’ τις Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία και χωρίζεται σε 650 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και σε κάθε μία από αυτές, κερδίζει ο υποψήφιος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Το σύστημα της Βρετανίας

Η Βρετανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Για κάθε Κυβέρνηση, συνεπώς, η βασική αρχή είναι να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών που εκλέγονται στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Συνεπώς, οι εθνικές εκλογές είναι οι εκλογές για τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι ψηφοφόροι ουσιαστικά καλούνται ν’ αποφασίσουν ένα μέλος του κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί την τοπική τους εκλογική περιφέρεια, η οποία κατά μέσο όρο έχει περίπου 72.000 ψηφοφόρους.

Για να προκύψει πλειοψηφική Κυβέρνηση, τότε θεωρητικά το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, στην πράξη το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, διότι το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τονίζεται πως εάν η Κυβέρνηση έχει μια μικρή πλειοψηφία ή πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο συνασπισμό, τότε θεωρητικά τίθεται σε δοκιμασία η ικανότητά της να ηγηθεί σε μια ψηφοφορία με αφορμή την ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η ομιλία γίνεται στην αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας και παρουσιάζεται η νομοθετική ατζέντα που έχει προετοιμαστεί από την μελλοντική Κυβέρνηση.

Photo: REUTERS/NEIL HALL