Η οροφή ετοιμόρροπου κτιρίου κατέρρευσε στο παλιό λιμάνι της Πάτρας με αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρός ένας άνδρας από την Αλγερία, περίπου 30 ετών. Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στους κατοίκους της Πάτρας.
Το κτίριο από τα πρώην κρατητήρια στο λιμάνι της Πάτρας ήταν εγκαταλελειμμένο και μάλιστα επρόκειτο να κατεδαφιστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ύστερα από απόφαση που βγήκε σήμερα Παρασκευή.
Ωστόσο η κατάρρευση ήρθε πιο νωρίς απ’ ότι την είχαν υπολογίσει.
Ο άτυχος άνδρας πήγε στο σημείο προκειμένου να φορτίσει το κινητό του και δεν πρόλαβε να φύγει καθώς τον καταπλάκωσε η οροφή, σύμφωνα και με μαρτυρίες φίλων του στην Πυροσβεστική.
Μάρτυρας αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Τη στιγμή που βρισκόμουν στο γραφείο μου το οποίο είναι απέναντι από το παλιό λιμάνι, άκουσα πρώτα ένα κρότο και μετά ένοιωσα μία μικρή δόνηση, σαν σεισμό. Στη συνέχεια άνοιξα το παράθυρο και τα είδα όλα κατεδαφισμένα».
Όπως περιγράφει, «είδα ανθρώπους να βγαίνουν από τον χώρο που στεγάζονταν παλιά τα κρατητήρια του Λιμενικού, κρατώντας βαλίτσες στα χέρια τους».
Μεγάλη ανησυχία στην Πάτρα
Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στην Πάτρα μετά την κατάρρευση της στέγης του κτιρίου.
Το κτίριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία.
Τα μόρια σκόνης του αμίαντου είναι επιμήκη και όταν εισπνέονται ‘σχίζουν’ τους ιστούς των πνευμόνων όπου εγκαθίστανται και μπορεί να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης τους ανθεκτικότητας, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν
Σε ανακοίνωση του, όπως διαβάζουμε και στο tempo24, ο καρδιολόγος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης αναφέρει σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου στο λιμάνι της Πάτρας:
«Είναι γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος προκαλεί αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα,του λάρυγγα,του στομάχου και του εντέρου. Στις ευνομούμενες χώρες έχουν φροντίσει να απομακρύνουν με ειδική διαδικασία τις πλάκες αμιάντου και να αντικατασταθεί από άλλα σύγχρονα και ακίνδυνα υλικά. Εν συντομία η διαδικασία αυτή προβλέπει να απομονωθεί η περιοχή και ειδικά συνεργεία με ειδικές στολές-προσομοιάζουν με τις στολές των αστροναυτών-να το απομακρύνουν σε ειδικούς χώρους ταφής,που από ότι γνωρίζω η χώρα μας δε διαθέτει. Κι αυτό γίνεται γιατί εάν συμβεί έκτακτο γεγονός όπως σεισμός ή κατάρρευση θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα Ν ιμάτια του αμιάντου που είναι αόρατα λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων και βοηθούντος και του ανέμου να διασπαρούν και να εισπνευσθούν από τους πολίτες με οδυνηρές συνέπειες ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Εννοείται ότι οι βλαπτικές αυτές επιδράσεις χρειάζονται χρόνια.
Εν προκειμένου είχαμε διάρρηξη υλικού σηκώθηκε σκόνη κάτι που είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Πρόβλημα θα υπάρξει και με την αποκομιδή των μπαζών.
Έχουμε ήδη ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός με το θάνατο ενός αθώου μετανάστη. Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες σ’αυτή την χώρα? Ο Θεός να βάλει το χέρι του».