Ανησυχία έχει φέρει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των διεθνή Μέσων, η ακύρωση η οποία ήταν να πραγματοποιηθεί την Τρίτη για το Κυπριακό. Την συνάντηση την ακύρωσε ο Mustafa Akıncı και αφορμή φέρεται να στάθηκε η απόφαση της Κυπριακής Βουλής για ειδική αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 στα σχολεία.

Πως σχολίασε την ακύρωση της συνάντησης η κυπριακή πλευρά;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε την ακύρωση χαρακτηρίζοντας την «Μη ορθή» και τόνισε, πως «δεν πρέπει να δίνονται διαστάσεις σε γεγονότα που δεν επηρεάζουν τις συζητήσεις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές πως αν ήθελε ο Mustafa Akıncı, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και να μην προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, παρερμηνεύοντας την απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του ο Mustafa Akıncı επέλεξε να τοποθετηθεί δημόσια.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου σημείωσε, πως από την ώρα που η τουρκική πλευρά θέτει θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, «θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο ο πρόεδρος Αναστασιάδης να πει ότι δεν παρακάθεται σε συνομιλίες, εάν δεν αποσυρθεί αυτή η τοποθέτηση».

 

«Αβέβαιη» σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο φέρεται να είναι η συνάντηση των ηγετών:

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος από την πλευρά του αξίζει να σημειώσουμε, πως θεωρεί αβέβαιη την συνάντηση των δυο ηγετών η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η Κίμπρις Ποστασί αναφέρει σχετικά με τη σημερινή, προγραμματισμένη συνάντηση των διαπραγματευτών, πως ματαιώθηκε εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων και παράλληλα, θεωρεί, δεν είναι δεδομένη η συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Mustafa Akıncı.

«Η συνάντηση των διαπραγματευτών δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας του ζητήματος που προέκυψε για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία» σημειώνει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή Αναστασιάδη σε Juncker για τις 4 ελευθερίες της ΕΕ