Την ανησυχία της αναφορικά με δηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και αμφισβητούν την ποιότητα των επίσημων στατιστικών της χώρας μας εκφράζει η Κομισιόν. Μάλιστα, συστήνει στις ελληνικές αρχές να λάβουν το συντομότερο δυνατό μέτρα.

Χαρακτηριστικά η Κομισιόν τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση:

«Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα» και προσθέτει:

Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα”, αναφέρει η Κομισιόν

Να σημειωθεί, πως η Μαριάν Τίσεν η οποία είναι η Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές σε σχετικές της δηλώσεις επισήμανε:

«Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Παράλληλα, η Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα στις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμού».

Ενώ επίσης ζητά από τις αρχές της χώρας «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος».

Αξίζει να τονίσουμε, πως η σχετική επιστολή η οποία είναι υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις αλλά τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν έχει αποσταλεί στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.