Ανησυχείς πολύ έντονα; Έχεις μεγαλύτερο IQ! Αν, αντίθετα, δε δίνεις τη πρέπουσα σημασία σε καθετί που σου συμβαίνει, τότε λυπούμαστε, αλλά δε σου κάνει και τόσο καλό, όπως ίσως πιστεύεις! Το ίδιο συμβαίνει κι αν είσαι πεσιμιστής. Αυτό φέρνει στο φως η παρακάτω έρευνα, που έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Αν η αγαπημένη σου “υπέροχη φράση” είναι το “Hakuna Matata”, που σημαίνει “ζήσε χωρίς έγνοιες”, ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσεις με το “άγχος και στρες – σε κάνουν εξυπνότερο”.

hakuna-matata-ipopgr

 

Ξέχνα ακόμη και το “Don’t Worry – Be Happy”.

dont-worry-be-happy-gif-ipopgr

Το άγχος και η ανησυχία είναι αδιαμφισβήτητα, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, όλων μας. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, η πολύ έντονη ανησυχία συνδέεται με τη νοημοσύνη και μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ ευεργετικό χαρακτηριστικό. Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο «SUNY Downstate» και πιο συγκεκριμένα ο Jeremy Coplan, MD, καθηγητής της ψυχιατρικής στο «SUNY Downstate» μαζί με τους συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι η υψηλή νοημοσύνη και η ανησυχία σχετίζονται με την εγκεφαλική δραστηριότητα που μετράται από την εξάντληση της χολίνης, του θρεπτικού συστατικού στην υποφλοιώδη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η νοημοσύνη μπορεί να «συν-εξελιχθεί με την ανησυχία στον ανθρώπινο εγκέφαλο».

«Αν και η υπερβολική ανησυχία θεωρείται γενικότερα, ως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό και η υψηλή νοημοσύνη ως θετικό, η ανησυχία μπορεί πολλές φορές να σε βοηθήσει να αποφύγεις επικίνδυνες καταστάσεις. Στην ουσία, η ανησυχία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να διακινδυνεύσουν και αυτοί οι άνθρωποι έχουν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Κάπως έτσι αποδεικνύεται ότι και η υπερβολή, κάνει καλό!», λέει ο Dr. Coplan.

Για τις ανάγκες της μελέτης, του άγχους και της νοημοσύνης, οι ασθενείς με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ) συγκρίθηκαν με υγιείς εθελοντές για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ δείκτη νοημοσύνης (IQ), ανησυχίας και χολίνης. Στη μια ομάδα ελέγχου που απαρτιζόταν από υγιείς ανθρώπους, το υψηλό IQ σχετίστηκε με χαμηλότερο βαθμό ανησυχίας, αλλά σε αυτούς που διαγνώστηκαν με ΓΑΔ, το υψηλό IQ συσχετίστηκε με μεγαλύτερο βαθμό ανησυχίας. Η συσχέτιση μεταξύ IQ και ανησυχίας ήταν σημαντική τόσο στην ομάδα ΓΑΔ, όσο και την υγιή ομάδα που ελέγχθηκε. Ωστόσο, στην πρώτη περίπτωση, ο συσχετισμός ήταν θετικός, ενώ στην τελευταία περίπτωση, η συσχέτιση ήταν αρνητική. Στην έρευνα συμμετείχαν δεκαοκτώ υγιείς εθελοντές (8 άνδρες και 10 γυναίκες) και 26 ασθενείς με ΓΑΔ (12 άνδρες και 14 γυναίκες).

Σε προηγούμενες μελέτες, ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι η υπερβολική ανησυχία τείνει να «απασχολεί» τόσο άτομα με μεγαλύτερη ευφυΐα, όσο και με χαμηλότερη νοημοσύνη, αλλά σε μικρότερο βαθμό, άτομα με μέτρια νοημοσύνη. Έχει διατυπωθεί επίσης η υπόθεση ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερη νοημοσύνη υποφέρουν από περισσότερο άγχος, γιατί δεν έχουν μεγάλη επιτυχία στη ζωή τους.