Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι δύο πλευρές για το Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για το κεφάλαιο των εγγυήσεων και ασφάλειας, στα πλαίσια της πενταμερούς διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Ελληνοκύπριοι μαζί με την Ελληνική αντιπροσωπεία ετοιμάζονται να σηκώσουν τα μανίκια και να μπουν με δύναμη στις διαπραγματεύσεις καθώς σήμερα καλούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να βαδίσουν στον δρόμο της αναζήτησης κοινού τόπου.

Πιο συγκκεριμένα σήμερα και οι δύο πλευρές θα κληθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που έχει θέσει ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Jeffrey Feltman: “Τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή των εγγυήσεων”, “ποιος θα μπορούσε να είναι ο τρόπος εφαρμογής της λύσης” και “πώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων”.

Σε καλό κλίμα η πρώτη μέρα των συζητήσεων

Καλό κλίμα επικράτησε, χθες Τετάρτη, την πρώτη μέρα της διάσκεψης, καθώς σημαντικό ρόλο έπαιξε η  υπαναχώρηση του ειδικού συμβούλου του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Espen Barth Eide αν και από σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να φανεί το κλίμα που θα επικρατήσει τις επόμενες μέρες και αν τελικά θα μπορέσει να βρεθεί μία δίκαιη και ορθή λύση για όλες τις πλευρές.

Να θυμίσουμε πως κατά την πρώτη μέρα των συνομιλιών ο Έλληανς ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, άνοιξε τη διαπραγμάτευση, παρουσιάζοντας την πρότασή του για ένα μηχανισμό παρακολούθησης της λύσης στη θέση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της η Τουρκία, το απόγευμα της Τετάρτης αναφέρθηκε στο περίγραμμα μιας πρότασης που σκοπεύει να παρουσιάσει, ως προς τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, η οποία όμως δεν άφησε να διαφανεί κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από παλαιότερες τουρκικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν, ούτε δημιούργησε ατμόσφαιρα θετικής έκπληξης.

Photo: SOOC /Nick Paleologos