Ανοίγει τα χαρτιά της η Ε.Ε. για το Brexit σήμερα, Παρασκευή, ανακοινώνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση που στόχο έχει την ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας απ’ την Ε.Ε.

Η Ε.Ε. συγκεκριμένα θα ανακοινώσει πώς θα γίνει ομαλή η αποχώρηση, πώς θα περιοριστεί η αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων, αλλά και τα πρώτα βήματα τα οποία θα γίνουν προκειμένου να χτιστεί μια στενή μελλοντική σχέση.

Ο Donald Tusk αναμένεται να αποστείλει στους ηγέτες των «27» τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης, ενώ οι βασικές αρχές θα παρουσιαστούν στη Μάλτα.

Στις 10:45 το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μιλήσει μαζί με τον Μαλτέζο Πρωθυπουργό, καθώς η Μάλτα προεδρεύει αυτό το 6μηνο στην Ε.Ε.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των 27 Κυβερνήσεων θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες για να μελετήσουν την πρόταση με τις κατευθυντήριες γραμμές.

Οι ηγέτες θα εγκρίνουν στη Σύνοδο της 29ης Απριλίου στη Μάλτα την πρόταση και θ’ ανοίξει ο δρόμος για τις συνομιλίες του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε.

Θυμίζουμε ότι οι 27 ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους είπαν:

Η Ένωση θα λειτουργήσει ως ένα σώμα και θα προφυλάξει τα συμφέροντά της. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η μείωση της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας και τα κράτη-μέλη